Cultura 24/08/2013

Tom Sharpe queda a Catalunya

Durant gairebé dues dècades, la neuròloga i psiquiatra Montserrat Verdaguer va tenir cura de la salut de Tom Sharpe

Jordi Nopca
2 min

Barcelona.Durant gairebé dues dècades, la neuròloga i psiquiatra Montserrat Verdaguer va tenir cura de la salut de Tom Sharpe. Mort el 6 de juny passat als 85 anys, el creador de Wilt ha deixat el seu llegat literari a la doctora, que des del 2001 ja li havia encarregat l'escriptura de la biografia. "És un repte, però fa més d'una dècada que hi treballo. Tinc 183 quaderns sobre el seu dia a dia a Llafranc, la manera com escrivia i les cartes que enviava", explica Verdaguer, que va conèixer Sharpe com a pacient el 1994, malalt d'una grip.

"A part del tabac i l'alcohol, que no deixà mai, era un bon pacient, que anava on fos per fer-se proves i anàlisis", recorda la doctora, que no trigà a descobrir que, a més d'un bon fotògraf, Sharpe era un escriptor satíric fenomenal. "Durant aquests anys en què he llegit la seva obra paral·lelament a tractar-lo, he trobat elements autobiogràfics en algunes novel·les -afirma. A El bastard , per exemple, ell és la barreja dels dos protagonistes: un avi i un nen. El caràcter una mica anàrquic de Wilt també és molt seu: creador i personatge vivien al seu món i anaven una mica a la seva".

Les 700 cintes enregistrades amb converses, les fotografies, les diverses versions de les tres últimes novel·les -escrites mentre vivia a Llafranc- i la trentena de vídeos que conserva són un bon punt de partida per a Montserrat Verdaguer, que també compta amb un centenar de pàgines d'unes memòries interrompudes i Cartes a Monsieur Printemps , una vintena de textos en què l'escriptor es preguntava per alguns temes relacionats amb la seva vida.

"L'any que ve vull viatjar a Sud-àfrica per esbrinar coses sobre els anys que Sharpe va passar allà, i també tinc pendent saber més sobre el retorn a Anglaterra, quan va fer de professor al Cambridge College of Arts and Technology", explica Verdaguer. Totes dues experiències van ser ficcionalitzades per l'escriptor en novel·les com Assemblea sediciosa , Exhibició impúdica i la pentalogia de Wilt. De moment, la doctora farà els primers passos per decidir on s'instal·larà la fundació dedicada a Sharpe: "Dilluns tinc una reunió amb l'alcalde de Palafrugell, i sembla que hi ha bona predisposició. Tinc molt de material per exposar, però el centre també seria una plataforma d'estudi per als joves".

stats