Cultura 24/12/2013

Taverners estrena videoclip a l'ARA Balears

"Siau qui sou" es pot escoltar en exclusiva a la web del diari

Anna Mascaró
2 min
Concert del grup (Càndid Trujillo, Pau Mas, Pere Llabrés i Marcel Pich) al teatre Xesc Forteza, a Palma. El disc, No hi ha temps que no torn, s'estrenarà a l'abril.

PalmaEl compromís ideològic. El to bel·ligerant, poètic. El retorn a la Nova Cançó. I, sobretot, la joventut. Aquests són alguns dels trets que es podrien remarcar per etiquetar Taverners, un grup folk de quatre joves "d'esperit llonguet, però de la Palma de fora del shopping centre ", que a l'abril estrenaren disc i que avui han cedit a l'ARA Balears, en exclusiva, el nou videoclip. La cançó es titula Siau qui sou i es pot escoltar a la web del diari. El grup n'ha avançat l'estrena com a celebració de la Festa de l'Estendard, que serà el proper 31 d'aquest mes. És una versió del poema amb el mateix nom de Guillem d'Efak, cantant i escriptor mallorquí, i reflecteix l'essència de tot el disc, titulat No hi ha temps que no torn, en què els joves (Càndid Trujillo, Pau Mas, Pere Llabrés i Marcel Pich) passen pel seu sedaç temes tradicionals o d'autors de la terra. Així, hi són presents els versos d'autors com ara Maria del Mar Bonet, UC, Al-Mayurqa i Ovidi Montllor.

"La nostra música és un crit a l'emancipació cultural dels Països Catalans", explicava Marcel Pich, guitarrista i cantant del grup, qui afegia: "Versionam només cançons que, tot i ser antigues, parlen de coses actuals". Així ho han cregut els participants del videoclip, molts dels quals són representants de la cultura més reivindicativa d'avui a Mallorca. Bartomeu Mestre, Balutxo, escriptor i expolític; Tonina Siquier, portaveu de l'Assamblea de Docents; Jaume Vich, dissenyador de Melicotó; Amadeu Corbera, activista; Cati Alcover i Marc Carriquí, membres del Col·lectiu Albaïna, entre d'altres, seuen al celler de Can Font, a Sineu, menjant frit, rient i escoltant els músics entonar el vers: "mallorquins, siau qui sou".

Acostar-se al públic jove

"No és que només cantem les cançons d'altres, sinó que ens les fem nostres", exposava Pich. I és que el principal objectiu dels Taverners és acostar la música folk i la Nova Cançó a un públic més jove. La manera és, diu Pich, conservar l'essència de l'original i refer-ne la resta: "Ens adaptam a tot: hem tocat a llocs que van des de biblioteques fins a revetles. Pel que fa a les lletres, algunes les canviam una mica per fer-les més actuals".

A llarg termini, el grup espera passar de versionar autors "més o menys típics a recuperar música tradicional, gloses i autors més oblidats, i potser algú ens vol escriure una lletra o una glosa". El proper concert es fa dia 27 a Artà. Es poden consultar les dates de les actuacions en el seu blog: tavernersmallorca.blogspot.com.es.

stats