Cultura 16/08/2013

Què ha canviat des d'Ariany, 1969?

Jaume Miró presenta l'obra 'Panfonteta' avui a Montuïri i demà a Capdepera

A. Zurimendi
2 min

PalmaLa companyia Noctàmbuls presenta avui a Montuïri (Ca ses Monges, 20 hores) el seu darrer espectacle: Panfonteta . L'obra transcorre en una possessió fictícia d'Ariany durant els anys 1968 i 1969 i tracta la relació de dues germanes amb dues visions molt diferents d'una Mallorca canviant.

El director, Jaume Miró (Cala Millor, 1977), explica que l'obra sempre es representa en diferents possessions i cases de poble com a tret característic. "Cercam cases que s'adeqüin al plantejament argumental: de poble o de foravila que no presentin elements moderns o minimalistes en excés, que puguin crear un efecte anacrònic".

Avui és el torn de Montuïri, mentre que demà serà el de Capdepera (Can Pentinat, 20 i 22 hores). I pareix que l'èxit està garantit. No debades, ja s'han esgotat les entrades per a la funció de demà, de manera que han programat una segona funció. "Ens està anant molt bé, tant a Son Servera com a Son Carrió", assegura Miró.

Immigració

Segons l'autor, Panfonteta "parla d'una migració que hi va haver a Mallorca, la major migració interior del segle XX: la de la gent del centre de l'illa que se n'anava a les noves zones turístiques". O sigui, que l'home s'escapa de la fam. "Sempre ho fa, és una constant", assenyala. Ara bé, malgrat que parli de finals dels anys 60,també ens xerra d'ara mateix.

Miró conclou: "També s'intenta abordar la crisi actual i els camins que ens queden en aquest país de panfonteta, quan la crisi arriba". De fet, diu el diccionari que una cosa és de panfonteta quan és d'escassa categoria, de misèria, de poca cosa.

Trio d'actrius

Les actrius encarregades de transmetre aquestes percepcions són Lluqui Herrero, Margalida Grimalt i Laura Pons, tres noms d'anomenada a l'escena balear.

El jove autor, a més a més, enllança ara mateix dues peces de renom. Aquest juliol acaba d'estrenar també Història d'una miliciana , ambientada en el desembarcament del capità Bayo durant la Guerra Civil.

A banda de Miró mateix, la companyia Noctàmbuls està formada per Pau Vich, Biel Bisquerra, Pau Arévalo i Toti Fuster com a membres estables.

stats