FOTOGRAFIA
Cultura 27/06/2013

"No té sentit, ara, constituir la Fundació

Toni Catany, en una carta al Consell de Mallorca, diu que arreglarà ca seva per poder estar-hi

Cristina Ros
3 min

PalmaDe la reunió que mantingueren, ahir horabaixa a la seu del Consell de Mallorca, les tres parts implicades en la constitució de la Fundació Toni Catany, en quedà una carta i el projecte ajornat sine die . Amb la presència del conseller Joan Rotger, del batle de Llucmajor i del seu regidor de Cultura, de l'escriptor Miquel Bezares i d'Antoni Garau com a redactor del projecte per al futur centre internacional de fotografia, Toni Catany lliurà una missiva encapçalada com a Carta oberta al Consell de Mallorca . Escrita a Llucmajor amb data d'ahir mateix, 26 de juny, la carta té un to tan emotiu com resolutiu.

"Em demanau temps i, com que cada dia en tenc menys, he decidit que em vull arreglar ca meva per estar-m'hi quan vulgui quedar a Llucmajor i que no té per mi sentit, ara, constituir la Fundació Toni Catany mentre no existeixi el compromís d'una materialització immediata o imminent del projecte sobre la base del qual, vull recordar-ho, havíem arribat totes les parts a un acord", escriu el fotògraf en el paràgraf més decisori.

Sense inversió assegurada

Acabada la reunió d'ahir, Joan Rotger declarà que "no podem assegurar aquesta inversió. El Consell no té la garantia de poder pagar les obres de les cases, en cas d'adjudicar-les i començar-les. Necessitam que el Govern aconsegueixi la pròrroga dels fons que va rebre de Madrid en temps de la presidència de Francesc Antich, com també saber amb seguretat que aquests doblers arribaran després al Consell per poder actuar en temps i forma".

Toni Catany recorda que el camí des que es varen iniciar les negociacions ha estat llarg. "Sempre se m'ha fet creure que les diverses institucions que tenen competències de cultura a l'illa, que és casa meva, tenien una voluntat inequívoca i consensuada de comprometre's amb un projecte que havia de garantir, d'una banda, la integritat del meu arxiu i, de l'altra, la meva implicació personal i activa en la creació d'un centre internacional de fotografia".

Catany es mostra crític en parlar de les dificultats econòmiques per dur endavant el projecte. "També se m'havia fet creure que ja es disposava dels recursos per materialitzar el projecte de Fundació i avui, la veritat, és que em costa molt d'acceptar que aquests recursos, aquests doblers, els quals teòricament ja havien estat concedits i tenien una finalitat clara, la de ser el punt de partida d'un projecte il·lusionant i ambiciós, hagin, de manera inexplicable, desaparegut, o que no en puguem disposar ara per avançar en la construcció d'aquest projecte col·lectiu".

El fotògraf descriu la situació que pateix la seva casa familiar, que s'havia compromès a donar per a la Fundació. Després d'esperar gairebé deu anys la materialització del projecte, la casa de Llucmajor s'ha degradat, fins al punt, com afirma Catany, que "pot caure qualsevol dia d'aquests". S'ha de recordar, i així ho fa el fotògraf, que existia el compromís que s'hi habilitaria un petit apartament perquè, en vida, Catany pogués mantenir un lloc per estar a Llucmajor, habitatge que després podria servir com a residència temporal de fotògrafs, artistes, especialistes o investigadors convidats. Toni Catany es lamenta que, amb el retard del projecte, "ara mateix no tenc, a Llucmajor, un ca meva habitable (he d'estar a casa dels amics)". D'aquí la decisió d'arreglar-se la casa.

Joan Rotger afegeix al problema de la casa de Catany el que té la institució insular respecte de la deTomàs Montserrat, ja adquirida. "També necessita reforma i de moment no hi ha doblers per rehabilitar-la". En tot cas, Rotger afirma que "el Consell ha adquirit el compromís de no deixar de mà aquest tema de la Fundació Toni Catany, que consideram important per a Mallorca, però no podem donar dates per fer-lo efectiu". Aquest sine die fa que el projecte tingui una resolució difícil. El final de la carta de Catany deixa clar que ell manté el compromís respecte del seu llegat. I conclou: "Però si només em podeu oferir un incert futur us he de dir que ara, a mi, em preocupa el present i viure en les millors condicions els meus darrers dies".

stats