Cultura 29/08/2013

Matthias Goerne canta Schubert acompanyat d'arpa

El segon concert de Goerne a Vilabertran serà compartit amb el pianista suís Andreas Haefliger

Jordi Nopca
2 min

Barcelona.El debut de Matthias Goerne va tenir lloc l'any 1997 al Festival de Salzburg. Hi va interpretar el càndid Papageno de La flauta màgica mozartiana, dirigit per Christoph von Dohnányi. Des de llavors el baríton nascut a Weimar ha aconseguit actuar en la majoria dels millors escenaris del món de l'òpera -la Royal Opera House de Londres, la Metropolitan Opera House de Nova York i la Semperoper de Dresden-, mentre paral·lelament començava una llarga llista d'enregistraments, entre els quals obres de Bach, Beethoven, Schumann, Zemlinsky i Mahler. A finals de la dècada passada va inaugurar una sèrie d'onze discos dedicada a Franz Schubert, de la qual n'han aparegut set.

L'afinitat per un dels compositors més prolífics de lieder -tot i que va viure 32 anys, Schubert en va compondre més de 600- l'ha convertit en un dels intèrprets que més vegades ha passat per la Schubertíada de Vilabertran. En aquesta edició, Goerne hi torna per duplicat, i en el primer dels dos concerts acompanyarà la seva veu de l'arpa de Sarah Christ. Serà avui, a partir de les 21 h, i la insòlita combinació interpretarà divuit lieder schubertians, entre els quals hi ha Der Winterabend , Lied eines Schiffers an die Dioskuren , Nachtstück i Die Gebüsche . "És curiós, però no hi ha terme mitjà en les opinions respecte la meva manera de cantar", ha declarat Goerne en alguna de les poques ocasions que ha concedit entrevistes. El baríton és fidel a parlar poc amb la premsa, de la mateixa manera que quan canta prova de no emfatitzar el significat del text.

L'encant dels 'lieder'

El segon concert de Goerne a Vilabertran serà compartit amb el pianista suís Andreas Haefliger. Dissabte, a partir de les 21 h, tots dos interpretaran un programa format per peces de Franz Liszt i Hugo Wolf. Del primer, compositor hongarès que va recórrer bona part del segle XIX -va néixer el 1811 i va morir el 1886- sonaran Blumen und Duft , Des Tages laute Stimmen schweigen i Der du von dem Himmel bist . Wolf, l'obra del qual se circumscriu a la segona meitat del segle XIX, serà representat per lieder com ara An die Geliebte , Keine gleicht von allen Schönen i Sonne der Schlummerlose n .

stats