OBSERVATORI
Cultura 07/10/2017

L’obligació de reparar

i
Cristina Ros
3 min
LES RESPONSABILITATS DEL BISBAT I DEL CONSELL DE MALLORCA  Si el Bisbat és el propietari del convent de Santa Elisabet de Palma, segons sentència de l’Audiència, té l’obligació de reparar-lo. El Consell n’és responsable subsidiari.

Ara que l’Audiència ha confirmat que el convent de Santa Elisabet, més conegut pel nom de Sant Jeroni, és propietat del Bisbat i no de les monges jerònimes, sé que no tranquil·litzaré les religioses que han perdut el litigi si dic que s’han alliberat de l’obligació de reparar-lo amb urgència. I és que conservar i reparar una edificació BIC, la més alta protecció patrimonial, és una obligació de la propietat.

Ara mateix, el Bisbat de Mallorca té el deure de restaurar el gran convent situat a la Porta del Camp de Ciutat. Per llei, en té la responsabilitat, de la mateixa manera que el Consell de Mallorca n’és el responsable subsidiari i, sobretot, és la institució a la qual s’ha de demanar que ho exigeixi als propietaris, és a dir, i segons sentència, a l’Església de Mallorca. I, si aquesta no ho fa, el Consell té els instruments legals per canviar la situació des de diverses vies. Ho explicaré més endavant.

La situació

Abans convé tenir en compte quin és l’estat actual del convent de Sant Jeroni. No va ser un caprici ni tampoc una manera de dir “m’enduc allò que és meu” quan, fa un parell de mesos, les monges traslladaren bona part dels béns mobles des del convent de Palma al monestir de Sant Bartomeu d’Inca, tutelades per a l’operació pels tècnics del Patrimoni del Consell. Les religioses mateixes s’hi havien traslladat a viure, a Inca, el juny del 2015, després d’habitar el convent de ciutat des del segle XV i pocs mesos després que el bisbe, Xavier Salinas, coneixedor de les intencions d’anar-se’n que li havien expressat les jerònimes, immatriculàs l’edifici a nom del Bisbat.

Com deia, no va ser un caprici el trasllat des de Palma a Inca del gran patrimoni moble i de l’arxiu històric que s’hi conservava. Sant Jeroni està fet un desastre. Literalment, hi plou dedins. Per això Patrimoni demanà el trasllat d’urgència dels béns per salvar-los de goteres i tota mena d’amenaces. Com que s’ha dit que les jerònimes haurien de tornar ja aquest patrimoni, convé saber que l’expedient del Consell que autoritza i recomana el trasllat amb urgència insisteix reiteradament en la temporalitat del trasllat fins que l’edifici garanteixi la seva conservació. Ara, en el convent de Palma, quadres, objectes i arxiu només podrien perdre’s per sempre.

El deure del Consell de Mallorca

El convent de Sant Jeroni s’ha d’arreglar amb celeritat. Això no vol dir una restauració integral, però sí almanco reparar les cobertes i consolidar les parets. Ho ha de fer el Bisbat i, si no ho fa, el Consell n’és, per llei, responsable subsidiari i, com a tal, té diverses vies d’actuació. Una seria que ho restauràs la mateixa institució insular i després passàs la factura a l’Església. I una altra seria, en cas que la propietat no ho reparàs prèvia instància de l’Administració, iniciar un expedient d’expropiació perquè Sant Jeroni passàs a ser de titularitat pública. La llei ho estableix així i, de fet, cal recordar que els propietaris de Santueri varen córrer a restaurar tota vegada que el Consell els va avisar que podia expropiar. És un recurs que en urbanisme es fa servir sovint; en canvi, no record que s’hagi fet en temes patrimonials. Una altra cosa és si el Consell de Mallorca tindrà la valentia de fer-ho. La situació és greu i el patrimoni BIC. Ara veurem.

stats