Cultura 02/08/2013

Kevin Ayers descansarà per sempre a Deià

Les cendres del músic seran enterrades el 16 d'agost

Cristina Ros
3 min

Palma.El 24 de juliol passat, les cendres de Kevin Ayers sortiren en tren de França amb direcció a Deià. És el darrer viatge de retorn al poble de la serra de Tramuntana, on el músic de la psicodèlia britànica serà enterrat el proper 16 d'agost, en una cerimònia privada que tindrà la posta de sol com a teló de fons. Ayers va morir el 18 de febrer passat a Montolieu, però no serà fins al dia que hauria estat el seu 69è aniversari quan es reunirà amb el seu millor amic i col·laborador musical Ollie Halsall, i amb el Robert Graves d'aquella deessa blanca que tantes vegades invocaren. Ambdós reposen ja al cementeri que corona la vida de Deià, on també descansarà Kevin Ayers eternament.

Just acabada la cerimònia íntima de l'enterrament, els seus amics de sempre organitzaran una "celebració musical pública de la vida de Kevin", segons va escriure la seva filla, la també vocalista i compositora Galen Ayers, en la seva pàgina de Facebook. "Esperam que us pugueu reunir amb nosaltres per a aquest darrer ball", diu Galen Ayers per afegir, tot seguit, que "el programa musical encara està pendent de confirmar, però la presència de l'amor està assegurada".

En una de les jam session, íntimes, improvisades, boges d'alcohol, de les quals tant gaudia Kevin Ayers, la celebració musical tindrà lloc, probablement, a Sa Fonda de Deià (s'estan valorant altres ubicacions) entre les 21 i les 24 hores del mateix 16 d'agost. Pa amb Oli Band, grup genuí del municipi en el qual toca el baixista Tomàs Graves, i vells amics de Kevin Ayers, com Joan Bibiloni (qui, a més, produí el disc Deià...Vu ) i Sam Williams, ja hi han confirmat la seva participació. En tot cas, com solia passar quan Ayers organitzava un concert al seu Deià, hi pot haver sorpreses. La nòmina de músics amb els quals col·laborà Kevin Ayers és llarga i inclou noms de gran ressò. D'aquí que no seria estrany que alguns dels seus amics més fidels se sumassin a l'homenatge a darrera hora.

Com afirmà Galen Ayers, el concert serà la celebració de la vida del seu pare. Així, es preparen projeccions de vídeos i fotografies que recorreran l'existència singular d'aquest músic del qual John Peel, un dels periodistes musicals més reconeguts, va dir que el seu talent "és tan afinat que podria servir per a una operació de cirurgia ocular".

Llocs plàcids

Tot i que va néixer a Anglaterra, un 16 d'agost de 1944, bona part de la infantesa de Kevin Ayers va transcórrer a Malàisia. Aquest fet, segons es pot llegir en una de les seves biografies, fou determinant per a "un dels aspectes frustrants i entranyables de la seva carrera", ja que "cada vegada que està a prop d'assolir l'èxit, parteix a qualque lloc assolellat on es troben amb facilitat bon vi i bon menjar".

Deià fou, sens dubte, el lloc més recurrent on es refugià Kevin Ayers durant dècades, cada vegada que es cansava del ritme que li imposaven les gires, els concerts, enregistraments i presentacions de nous discs. De fet, va ser a la primeria dels anys 60 quan Kevin Ayers arribà per primera vegada a Deià. Tenia només 19 anys i hi arribava acompanyat dels altres també joveníssims integrants de la banda Soft Machine, Daevid Allen (posteriorment líder de Gong) i Robert Wyatt, qui tenia la primera dona del seu pare al poble mallorquí exercint de secretària de Robert Graves.

Quan Ayers abandonà Soft Machine, després d'una gran gira del grup pels Estats Units com a teloners de Jimi Hendrix, va haver de quedar un temps a França, però tot d'una que va poder tornà a Deià per descansar i compondre les properes cançons només acompanyat d'una guitarra acústica. La serra de Tramuntana es va erigir en el refugi creatiu d'aquest músic amb veu de baríton, tan exquisit com excèntric, tan singular com eclèctic. I ho va ser fins que decidí instal·lar-se a Montolieu, a la regió del Llenguadoc-Rosselló, un poble de gran semblança amb el seu Deià. El 24 de juliol, al seu Facebook, Galen Ayers s'acomiadava de França: "Gràcies, França, pels 7 anys de coloristes memòries amb el meu pare. Avui començam el nostre viatge de retorn a Deià".

stats