Cultura 14/08/2013

Joan Frontera: "A Mallorca triomfa el que primer ha triomfat a fora"

Laia Seró
2 min
Vuit músics mallorquins amb influències ben diferents, però amb una passió en comú: mesclar la música tradicional d'arreu del món amb el rock, l'ska o el reggae.

Joan Frontera és músic i compositor de Boc, grup que actua anit a Porreres, on compartiran escenari amb Manel, Antònia Font i Txarango.

Què és Boc?

És una mescla de moltes coses. Hem viatjat per tot el món i això ens ha acostat al folk de molts països. Música russa, irlandesa, turca. Utilitzam els instruments mallorquins per fer música folk d'arreu del món al mateix temps que la manera de construir les harmonies és clàssica. I si hi ha un gran predomini de la música celta, és perquè som uns obsessionats de la música irlandesa.

I dalt de l'escenari?

Depèn una mica del concert, si és per a gent més gran o per a gent més jove. L'anam adaptant.

Aquest dimecres?

Molta força, aquest tindrà molta força. Hem llevat les més lentes i tocarem cançons tant de l'antic disc ( uEP! ) com del nou ( Les mil i una... ).

Quin és el propòsit de Boc?

La idea de Boc és sortir a fora perquè la realitat és que a Mallorca triomfa el que primer ha triomfat a fora. Per exemple, L.A. fa molts d'anys que toca i, ara que ha sortit a fora, s'ha fet superfamós.

I això per què és?

No hi ha mercat, primer de tot. I també hi ha crisi. Nosaltres som vuit persones dalt de l'escenari i, cada vegada que hi pujam, ens hem de donar tots d'alta, després hem de pagar els tècnics, etc. El problema és que necessitam molt d'equip i un escenari gran.

No tenir cantant us tanca portes?

La gent, normalment, s'estranya. Jo trob que un cantant és una limitació. Una lletra l'entén la persona que entén aquell idioma i la música l'entén tothom, és universal. Tal vegada ho tenim més difícil per arribar al públic perquè tenir un cantant, i més si és showman , anima la gent. Però tenir un cantant també implica que sempre hi ha de ser, que sempre és ell el protagonista. En aquest grup no hi ha protagonista. Ens anam rotant, contínuament. Tothom té el seu moment de protagonisme.

stats