Cultura 05/08/2013

Un Interrail cinèfil

12 propostes per descobrir Europa i escapar de la rutina laboral a través de la gran pantalla

Nuria Juanico
3 min

c

Passió delicada a Florència

La llum de Florència desperta la passió entre una noia anglesa i un jove italià sotmesos a un destí que els separa. Espais icònics com l'església de la Santíssima Anunciada i la tomba de Dant configuren el marc d'una comèdia romàntica que aborda amb suavitat la repressió sexual i les constriccions socials. En un entorn suggeridor i delicat, la pel·lícula ret homenatge a la bellesa de la ciutat italiana.

Dublín uneix els destins

L'atmosfera nostàlgica de Dublín enllaça dos apassionats per la música en una història delicada sobre el destí i l'esperança. Amb una banda sonora carregada de melancolia, la parella s'embranca en una lluita per alimentar la complicitat que, malgrat les circumstàncies adverses, es respira entre ells. L'entorn agrest d'Irlanda i els espais urbans de la capital es conjuguen en un melodrama ple de tristesa.

Descobrir Roma dalt d'una vespa

La princesa Anne es desfà de la corona per un dia i s'agafa vacances a Roma, on un jove periodista li ensenya la ciutat alhora que ella aprèn com és la vida fora del palau. Dalt d'una motocicleta, la parella recorre la capital italiana des del Colosseu fins a la Bocca della Verità i la plaça d'Espanya. El film emana romanticisme i a la vegada traça una panoràmica en blanc i negre per Roma en una història dolça i divertida.

Criminals de vacances a Bruges

Els sicaris també se'n van de vacances, i ho fan ni més ni menys que a la bucòlica ciutat de Bruges, la destinació ideal per distanciar-se de la carrera criminal. Els poètics canals de la vila i les tradicionals cases flamenques acompanyen una pel·lícula de Martin McDonagh pausada sobre l'amistat, que capgira el decorat perfecte i transforma Bruges a poc a poc en un escenari tètric farcit de monuments inquietants.

Màgia parisenca per arreglar el món

L'estereotípica ciutat de l'amor s'impregna de màgia sota la mirada d'una cambrera que vol arreglar la vida de les persones que l'envolten des d'una cafeteria de Montmartre. L'església de Notre-Dame, el pont de les Arts, el temple del Sagrat Cor i els edificis més emblemàtics de la capital francesa van emergint en un cant a la solidaritat i a l'optimisme que transforma la ciutat en una fantasia i convida a somiar.

Trepitjar la crua realitat italiana

El petit univers d'un peixater amant de la comèdia exerceix d'àncora per mostrar la misèria d'una Itàlia enganxada als petits fraus i fascinada pels xous televisius. Els carrers bruts i grisos de Nàpols xoquen amb els colors vius de Cinecittà, la ciutat del cinema italià, en un film crític amb la teleporqueria i el consum cultural de masses però alhora molt sensible amb la realitat d'una família sense recursos.

Alemanya amb ulls d'espia

Berlín és gris i gèlid per a Ulrich Mühe, un oficial de la policia secreta comunista que espia una parella alemanya des d'un racó llòbrec de la ciutat. La impecable ètica professional de Mühe s'esquerda a mesura que les vivències del matrimoni s'infiltren en la seva vida i li capgiren la visió del món. Des del mateix edifici que anys enrere era la seu de la policia comunista, el film plasma els abismes de la solitud més profunda.

Crisi sentimental entre ruïnes

Les estàtues de Pompeia són espectadores de la crisi sentimental entre l'Alex i la Katherine, un matrimoni anglès que topa amb el desencís amorós durant un viatge de negocis. L'entorn monumental i decadent del sud d'Itàlia embolcalla aquesta història clàssica sobre la incomunicació i la pèrdua de passió. Rossellini retrata sòbriament els sotracs d'una parella amb la costa mediterrània com a teló de fons.

Surrealisme al subsòl de Belgrad

Els conflictes bèl·lics són eterns en un món paral·lel que Kusturica submergeix a les catacumbes de Belgrad. Amb un deix agredolç però farcit d'ironia, el film copsa la guerra des d'una perspectiva trencadora que se sustenta en les metàfores per copsar la realitat més crua. El film converteix el subsòl de Belgrad en la seu d'una lluita contra els nacionalismes i els enfrontaments armats.

Illes gregues a ritme de pop

Lluny de l'enrenou urbà de les grans ciutats, Pierce Brosnan i Meryl Streep canten i ballen en un musical carregat d'optimisme i vitalitat. Les platges paradisíaques de la Grècia més remota són l'escenari d'una història sobre la identitat familiar i el passat ocult. Amb les cançons d'ABBA com a banda sonora, el musical és un oasi per trepitjar paratges de somni i escapar de la rutina.

stats