Cultura 29/04/2014

Formentera fotogràfica: comença el festival d’imatges

La menor de les Pitiüses reuneix per segon any fotògrafs experts i aficionats

Ara Balears
3 min

PalmaSamuel Aranda, Manel Esclusa, Daniel López, Mariano López, Francisco Mingorance, José Manuel Navia, Tino Soriano i José Luis Valdivia seran els experts encarregats de les ponències i tallers que, a partir de dijous, primer de maig, i fins diumenge dia 4, donaran contingut a la segona edició del festival Formentera fotogràfica.

Sota la direcció de Francesc Fàbregas, fotògraf, creador i productor de programes culturals, sobretot a Televisió de Catalunya, i premi Ciutat de Barcelona 1991, Formentera fotogràfica no només esdevé el punt d’encontre entre professionals i assistents, sinó que també està concebut com a festival per donar a conèixer les millors imatges de l’illa.

L’escenari, protagonista

Així, la petita de les Pitiüses acollirà el proper cap de setmana fins a vuit master classes, dos tallers i una taula de debat. Però a la vegada, Formentera es convertirà en l’escenari protagonista de les fotografies. Com ja va succeir en l’edició passada, els tallers tenen lloc a l’exterior, cosa que propicia l’experiència dels assistents amb diverses tècniques, com el timelapse o l’ strobist durant sessions nocturnes. Així mateix es convida els assistents a fer passejades a les 6.30 hores del matí per captar els efectes de la sortida del sol sobre el paisatge formenterenc.

Les ponències, en canvi, tindran lloc majoritàriament a la sala d’actes de l’Àrea de Cultura i Patrimoni de Sant Francesc Xavier. És el lloc on dijous, primer de maig, després d’una primera jornada lliure per prendre contacte amb l’illa, obrirà el Formentera fotogràfica una conferència de Mariano López, periodista i director de la revista Viatjar (a les 18h). Una introducció al festival que servirà, en certa manera, per definir-lo i establir els forts lligams de la fotografia amb l’àmbit del relat turístic, un relat que no només té com a objectius la promoció d’un lloc, sinó també dels valors i sensacions que aquest lloc i els seus habitants transmeten.

La segona jornada, el divendres 2 de maig, començarà amb la master class i taller de José Luis Valdivia (a les 11h). El fotògraf canari, especialitzat en direcció i producció de cinema i televisió, introduirà la tècnica de l’ strobist, això és, disparar flaixos portàtils i crear imatges d’acabat professional en un entorn natural. Valdivia també serà el conductor del taller nocturn que es durà a terme el mateix divendres a les 22h i en què es posaran en pràctica els recursos descrits al matí.

Entretant, divendres se succeiran les ponències de Manel Esclusa (a les 16h) i de Francisco Mingorance (18 h). Mentre que el fotògraf català se centrarà en les imatges extretes de la nit, en una lliçó que titula Quan l’ombra es mou, Mingorance, expert en la fotografia de la natura i sobretot de la fauna, parlarà del color, de la llum i de la importància del detall en el que és la seva especialitat fotogràfica.

Un debat sobre la venda de fotografies com a obra d’art reunirà els fotògrafs Samuel Aranda, Manel Esclusa, Nati Martínez, José Manuel Navia, Tino Soriano i la directora de l’ARA Balears, Cristina Ros. Serà dissabte a les 12h.

Samuel Aranda, seguidament, serà l’encarregat de parlar del Periodisme a peu de carrer, com a fotògraf que ha treballat a les redaccions d’ El País, El periódico de Catalunya i de l’agència EFE, entre d’altres. Per la seva banda, Daniel López aprofundirà en la tècnica del timelapse.

Ja diumenge hi haurà ponències de José Manuel Navia. El certamen acabarà amb Tino Soriano, col·laborador històric de National Geographic.

stats