La disputa
Cultura 30/08/2013

Dues dècades de conflictes patrimonials

1 min

1995: comença el litigi

El conflicte pels béns de la Franja es remunta a la creació, el 1995, de la diòcesi de Barbastre-Monzó, que va suposar la transferència a l'Aragó per raons polítiques de 111 parròquies que fins aleshores pertanyien a la diòcesi de Lleida. Les autoritats aragoneses reclamen 112 obres d'art del Museu de Lleida. Una de les més destacades és un frontal d'altar procedent de l'església de Tresserra (a la foto).

Un nou conflicte a Osca

Els ajuntaments de Berbegal i Peralta de Alcofea, tots dos a Osca, han obert aquest any un nou litigi per reclamar una portalada romànica, un retaule i el fragment d'un altre que són a l'església de Sant Martí de Lleida i al Museu de Lleida.

La primera disputa de Sixena

Els béns del monestir de Santa Maria de Sixena ja van ser objecte d'un litigi entre l'Aragó i Catalunya. Entre el 1983 i el 1992 la Generalitat va adquirir diverses partides d'obres d'art a les monges del monestir que actualment estan dipositades al Museu de Lleida i al MNAC. Les institucions aragoneses van reclamar el 1998 que tenien dret de retracte sobre les obres i l'any passat el Tribunal Constitucional va donar la raó a Catalunya. Ara les institucions aragoneses intenten reobrir el cas afirmant que hi ha documents de l'operació que van ser falsificats.

stats