Misc 07/08/2013

Contra la crisi. El cinema surt de gira

La pel·lícula 'Barcelona, nit d'estiu' i el cantautor Joan Dausà inicien a la Seu d'Urgell un 'tour' innovador

Xavi Serra
4 min

Barcelona.S'ha acabat estrenar una pel·lícula com qui es treu un pes del damunt. Posar-ho tot en mans de la distribuïdora, rentar-se'n les mans i esperar que arribin els premis i els royalties . Dani de la Orden, un dels cineastes que més expectatives ha generat de la nova fornada de l'Escac, ho té claríssim. "És el moment en què més cinema es consumeix i tanmateix les sales estan més buides que mai -diu-. S'ha de sortir a buscar el públic".

De la Orden ha dirigit el seu debut aquest any: Barcelona, nit d'estiu, una comèdia romàntica i coral amb sis històries independents que passen la mateixa nit, s'estrenarà el 6 de setembre, però abans el director s'embarcarà en una gira per presentar la pel·lícula en deu poblacions, entre les quals Tarragona, Reus, Palma, Vilanova i la Geltrú, Manresa i Barcelona. L'acompanyaran en l'experiment alguns dels actors participants i el cantautor Joan Dausà, que abans de la projecció interpretarà en directe els temes que apareixen a la banda sonora. "Es tracta d'acompanyar la criatura pel món -explica el director-. No pot lluitar contra Iron man o Pacific Rim , així que haurem de donar-li un cop de mà". Aquesta ajuda inclou una xerrada amb el públic després de cada sessió. "Però també podem fer-la al bar mentre fem unes birres, eh?", afegeix. La distensió és la norma. De fet, en un parell de dates, Dausà no podrà oferir el seu xou i serà substituït per monòlegs humorístics de dos dels actors, Cristian Valencia i Miki Esparbé.

Però si la promoció del film ja és prou singular, l'origen de Barcelona, nit d'estiu no es queda curt. "L'agost passat em vaig enamorar d'una noia i de cop em van venir moltes ganes de rodar una comèdia romàntica", explica De la Orden. Ell, enamorat del cinema d'acció i de gènere, devot d'un factòtum de blockbusters com Michael Bay, es va posar a escriure històries d'amors i escenes de petons sota la pluja. "Les sis històries comparteixen un to desenfadat i un humor agredolç basat en la improvisació dels actors -diu-. No buscava el gag, sinó aconseguir que l'escena respirés veritat".

Abans que l'entusiasme es refredés, De la Orden va armar la producció amb el seu amic Bernat Saumell, sense subvencions, tirant d'estalvis familiars. "Si no ho haguéssim fet així la pel·lícula no s'hauria arribat a rodar mai -opina-. A més, l'Escac t'ensenya a fer més amb menys i la pel·lícula sembla molt més mainstream del que és".

'Jo mai mai', al cinema

Joan Dausà s'incorpora al film a petició de De la Orden, que li va demanar adaptar per a un dels sis relats el famós tema Jo mai mai , que descriu un sopar d'amics enterbolit per una inesperada revelació de secrets. El director també el va convidar a participar com actor en la història que s'inspira en la cançó. Engrescat, el músic va acabar fent-se càrrec de la banda sonora del film, que inclou una nova versió del Jo mai mai , cinc temes nous i talls instrumentals. "El punt de partida de cada cançó és una de les històries de la pel·lícula -explica Dausà-. Així i tot, algunes de les cançons han acabat il·lustrant una història diferent d'aquella que l'havia inspirat, però tant és".

Aquesta nit, Dausà debutarà en una circumstància que no és habitual per a un músic: serà el teloner d'una pel·lícula. "Serà estrany -admet-. Tocaré cançons que la gent no coneix. Però tant és. La meva funció és introduir el públic en l'univers de Barcelona, nit d'estiu ". La banda sonora de la pel·lícula -el segon treball discogràfic de Dausà- sortirà a la venda 15 dies després de l'estrena. Pel que fa a la circumstància insòlita d'adaptar una cançó al cinema, De la Orden addueix que "el pop català té un component narratiu molt important". "Moltes cançons de Manel o Els Amics de les Arts podrien adaptar-se perfectament al cinema", afegeix.

'Star system' a preu de saldo

Dausà no és l'únic fitxatge de Barcelona, nit d'estiu . El càsting llueix alguns dels noms habituals del nou star system català: Àlex Monner, Jan Cornet, el nen de Pa negre Francesc Colomer, la protagonista d' Eva Claudia Vega, el televisiu Luis Fernández i molts d'altres. "Gairebé no teníem pressupost -admet De la Orden-, però a favor nostre hi jugava que la història era coral i només necessitàvem els actors uns quants dies de rodatge".

Tot i estirar-lo al màxim, el pressupost va dir prou i la producció es va aturar amb només quatre de les sis històries rodades. I aquí hi intervé la sort: De la Orden dirigeix el vídeo amb què arrenca l'última gala dels Gaudí, presentada per Andreu Buenafuente, i ho aprofita per mostrar-los a ell i a l'equip d'El Terrat un primer muntatge de la pel·lícula. La jugada surt bé i El Terrat entra en la producció i hi aporta el necessari perfinalitzar el rodatge.

Prou de petons

Barcelona, nit d'estiu tindrà una estrena simultània en sales de cinema i a Filmin. I quinze dies després de l'estrena sortirà a la venda el DVD. "Ens hem d'adaptar a la situació que viu el sector -raona el director-. No totes les famílies es poden deixar 60 euros al cine. S'han d'oferir més opcions". No és l'única cosa que té clar De la Orden: "A la propera pel·lícula s'han acabat els petons sota la pluja. Em moro de ganes de rodar l'explosió d'un camió cisterna i coses així. Molt malament hauria d'anar la cosa per tornar a dirigir una comèdia romàntica".

stats