ART
Cultura 09/06/2013

Amparo Sard, un viatge cap a la introspecció

L'exposició posa punt final a quaranta anys de la galeria Ferran Cano

Cristina Ros
2 min

PalmaQuan Ferran Cano em va demanar si volia preparar la que havia de ser la darrera exposició de la galeria de Palma, em vaig posar molt trista. Va ser la primera galeria amb majúscules amb la qual vaig fer feina i sempre hem mantengut una relació excel·lent. Però tot d'una em vaig adonar que Ferran no hi estava, trist. Així que només puc dir que ho consider un honor que hagi triat la meva obra per donar per acabats quaranta anys que són històrics per a Mallorca", afirma Amparo Sard a punt d'inaugurar, avui vespre, l'exposició Paisatges interactius a la galeria Ferran Cano de Palma.

A diferència dels seus reconeguts autoretrats sempre perforats, blanc sobre blanc, Amparo Sard (Son Servera, 1973) proposa per a l'exposició a l'espai del carrer del Forn de la Glòria una obra que es pot considerar una altra forma d'autoretrat. La temàtica ja no és l'explicació de la posició de l'artista mateixa enfront de situacions diverses i sobretot davant la resta de persones. Ara és el paisatge el que centra la seva obra, un paisatge amb perforacions més incisives, un paisatge que recorda l'esperit del romanticisme pel qual la natura superava l'home en tots els sentits. Així i tot, Amparo Sard assegura que "el paisatge pot ser només una excusa, no només per pensar en l'actitud dels romàntics, que també, sinó especialment per remarcar el fet que la sola contemplació del paisatge ens provoca una mirada cap al nostre interior, més que no cap a la natura. És un viatge introspectiu, i aquesta és la principal connexió amb la meva obra de sempre".

Projectes presents i futurs

Mentre inaugura l'exposició a la galeria Ferran Cano, l'artista treballa amb nombrosos projectes a curt i mitjan termini. Serà present a la fira de Basel amb la galeria alemanya Voss, a mitjan aquest mes de juny. A partir del 20 de juliol, una gran instal·lació de Sard s'exhibirà a la capella de Sant Domingo de Pollença, en el marc del Festival Internacional de Música que organitza el municipi pollencí. Per a més endavant, prepara una exposició a un museu de Madrid, i ja per al mes de desembre tindrà un projecte a Miami, coincidint amb Miami Basel.

En tot cas, l' exposició Paisatges interactius passarà a la història d'aquestes illes. El proper 5 de juliol, el dia de la cloenda d'aquesta mostra, es posarà punt final a la trajectòria dels espais dirigits per Ferran Cano, qui per a l'ocasió ha optat per una de les artistes amb més projecció internacional de les que han treballat amb ell en els darrers anys.

stats