Misc 25/08/2013

El mosquit tigre, denunciat per mòbil

Científics del CSIC creen una aplicació perquè els ciutadans els ajudin a recollir dades sobre l'insecte

Ara
2 min

Investigadors del CSIC han creat l'aplicació Tigatrapp, per a mòbil i tauleta Android, que permet que els ciutadans recullin dades, com si fossin científics, cada cop que veuen un mosquit tigre. L'aplicació forma part d'Atrapa el Tigre!, un projecte pilot impulsat pel grup de recerca Movement Ecology Lab, del Centre d'Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Compta amb el finançament del Programa de Cultura Científica i de la Innovació de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT), i la col·laboració del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter.

Tant el projecte com l'aplicació van ser creats inicialment perquè els estudiants de primària de més de 200 escoles de la província de Girona que van assistir al taller educatiu del mosquit tigre del Servei del Control de Mosquits poguessin participar, amb les seves famílies, en el seguiment d'aquest mosquit a través de la telefonia mòbil intel·ligent. Ara, però, la participació està oberta a altres ciutadans. Per participar-hi cal enviar un correu a info@atrapaeltigre.com . El ciutadà rebrà una contrasenya i les instruccions de descàrrega de l'aplicació.

Difícil d'estudiar

El mosquit tigre ( Aedes albopictus ) és una espècie invasora que prové del Sud-est Asiàtic. Aquest mosquit habita i cria en zones urbanes, és un potencial transmissor de malalties víriques tropicals (com ara el dengue) i és molt molest per les seves agressives picades. Va ser vist per primer cop a Catalunya (a Sant Cugat del Vallès) el 2004. Des de llavors s'ha estès a molts municipis de Catalunya. Més recentment ha arribat a València, les illes Balears i Múrcia. Com que principalment viu en llocs privats (cases, jardins, balcons, etc.), és molt complicat que l'administració pública en faci un seguiment i control. L'aplicació Tigatrapp permet que aquesta tasca, tradicionalment delegada als serveis tècnics de l'administració i als científics, pugui ser compartida per la ciutadania.

Viatjar amb el mosquit

Amb l' app s'hi pot contribuir des de qualsevol lloc. Permet registrar els viatges dels ciutadans que hi participen per així tenir un mapa de la mobilitat i poder comparar-lo després amb la dispersió del mosquit tigre. El mosquit tigre és petit i vola poc, però, tot i així, es dispersa molt ràpidament. Es creu que una de les maneres que té per aconseguir-ho és amagant-se als cotxes (atret pel diòxid de carboni, les altes temperatures i els racons foscos de l'interior d'un cotxe).

L'aplicació Tigatrapp recull dades a través de dos jocs: les Tigre Troballes i els Tigre Viatges. Les Tigre Troballes són identificacions del mosquit tigre que recullen i comparteixen els participants, i contenen informació sobre les característiques de l'insecte i el lloc on l'han vist. Permeten estudiar la seva presència al territori i construir, de manera participativa, el mapa del mosquit tigre. Mitjançant una sèrie d'imatges i de preguntes claus, l'aplicació ajuda a confirmar que el mosquit que ha vist el participant és efectivament un mosquit tigre.

Els Tigre Viatges són trajectes que es fan amb cotxe de manera habitual (viatges quotidians, com anar a casa d'uns amics, al cine, de compres, a fer una excursió, etc.) i que els participants comparteixen amb els científics per veure si hi ha alguna relació amb noves aparicions de l'insecte.

stats