Portada 20/12/2015

El català, element de seducció en campanya

Els partits estatals han utilitzat la llengua per acostar-se als votants de les formacions illenques

A. Cortès
3 min
ERREJÓN I PABLO IGLESIAS 
 Els líders de Podem parlaren en i del català en el seu acte al Palma Arena.

Palma“Les camisetes verdes no només van defensar la seva feina o l’escola pública, també la dignitat d’un poble, la cultura d’un poble i la seva llengua. Nosaltres creim que fa falta un govern a Madrid que no insulti ni amenaci la llengua, sinó que l’estimi i la defensi com un patrimoni de tots i totes”. D’aquesta manera i en un perfecte català, va apel·lar el número 2 de Podem a Madrid, Íñigo Errejón, a la marea verda en un Palma Arena a vessar. La intervenció d’Errejón, de les més aplaudides, és l’exemple més clar de com ha entrat la defensa de la llengua en campanya quan han aterrat a les Illes els líders dels partits estatals.

Un pic es coneguin els resultats de les eleccions d’avui, es podrà comprovar fins a quin punt han estat efectives les estratègies que durant la campanya han utilitzat els partits per arrossegar votants, i precisament una de les estratègies més evidents i que s’haurà de veure si ha donat els seus fruits és la que han fet servir principalment els partits d’esquerra: la utilització del català com a element de seducció.

Els resultats dels partits illencs, en especial els de MÉS, en les eleccions autonòmiques de maig han convertit el seu votant en un nínxol clau per decidir, almenys, un diputat. Davant els precedents de la formació ecosobiranista a les eleccions generals, fins ara sempre a les portes d’obtenir representació a Madrid, PSOE i Podem s’han llançat a tractar d’atreure votants dels ecosobiranistes cap a ells. És allà on el català, una de les banderes de MÉS, ha entrat en joc aquesta campanya.

A més d’Errejón, en el míting de Podem també Pablo Iglesias utilitzà el català en part de la seva intervenció. Igual que el candidat del PSOE a la Moncloa, Pedro Sánchez, va usar el tema lingüístic en l’acte de campanya a Inca. El vespre abans, el candidat de Ciutadans, Albert Rivera, li ho va posar en safata de plata. Rivera també utilitzà la llengua, però en aquest cas per seduir el votant gonella defensant el trilingüisme a les aules en castellà, anglès i “balear”. El líder socialista ho va aprofitar i va començar el seu míting amb un “bon dia a tothom” i un “guanyarem les eleccions”, i tot seguit va dirigir-se al líder de Ciutadans: “Ho dic en català, Albert. No en balear”.

La llengua, en el debat a sis

No només els líders estatals han volgut deixar ben clar el seu posicionament entorn de la llengua, també els candidats balears de cada una de les formacions. El debat a sis a la televisió autonòmica IB3 va servir de nou a PSIB i Podem per exhibir la seva defensa de la llengua. Un altre pic, l’ocasió arribà gràcies a la intervenció del candidat de Ciutadans, Fernando Navarro, que defensà el trilingüisme a les aules. Allà fou el candidat de Podem, el jutge Juan Pedro Yllanes, qui li demanà si ell també creia en “el balear, una llengua que no existeix”. El número 1 de Ciutadans a les Illes digué que la seva formació “no ha qüestionat mai la unitat de la llengua” i instà la resta de candidats a dir si defensaven “les modalitats balears”. És en aquest punt que el candidat del PSIB, Ramon Socías, demanà a Navarro quines eren les modalitats i li recordà com a exemple que “no es xerra la mateixa modalitat a Sóller que a Pollença”, per “deixar clar que a Balears xerram català”.

Més enllà del debat, el candidat de MÉS, Antoni Verger, ha manifestat durant la campanya que si arriba a ser diputat té intenció de fer les seves intervencions des de la tribuna del Congrés dels Diputats en català.

Precisament, una de les propostes que ha defensat El Pi de Jaume Font és que l’ús del català es normalitzi al Congrés i al Senat, i que no només les comunitats, sinó també l’Estat, s’involucri en el foment del català -i del basc i el gallec.

stats