AJUDES MUNICIPALS
Portada 19/08/2015

Els ajuntaments de Balears tindran accés a uns primers 36 milions de fons europeus

El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques anuncia la imminent convocatòria de les ajudes per a projectes sostenibles fins al 2020

Lluís Planas
2 min
L'edifici de la Comissió Europea. / XAVIER BERTRAL

PalmaEls ajuntaments de Balears tindran accés de manera imminent a participar d'uns primers 36 milions d'euros de fons europeus per al desenvolupament de projectes sostenibles fins a l'any 2020. El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha anunciat ja en una nota la convocatòria de les ajudes a les quals podran accedir les entitats locals, després que la Comissió Europea hagi donat el seu vistiplau al nou Programa Operatiu FEDER Creixement Sostenible 2014-2020. Dels 5.520 milions d'euros que rebrà l'Estat espanyol a través d'aquesta programa, el Ministeri ha decidit destinar-ne d'entrada 1.500 a cofinançar projectes de "desenvolupament urbà integrat i sostenible" promoguts des dels municipis. A partir del seu pes poblacional, la quantitat que correspondria als ajuntaments de Balears seria d'uns 36 milions d'euros, encara que aquesta quantitat variarà en funció de l'accés a la convocatòria i dels criteris que acabi aplicant el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques en la seva distribució.

L'accés als fons europeus ha esdevingut en els darrers anys una important eina de desenvolupament local, però la participació és cada vegada més difícil, perquè a partir de l'ampliació de la Unió Europea, l'Estat espanyol ha deixat de ser beneficiari de l'anomenat Fons de Cohesió. En un primer moment es va plantejar que en el nou termini per als fons FEDER (Fons Europeus de Desenvolupament Regional) entre 2014 i 2020 només hi poguessin optar els municipis amb més de 20.000 habitants. Finalment, segons ha avançat el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, aquests ajuntaments podran accedir a un total de 1.000 milions per a projectes de desenvolupament urbà i sostenible, mentre que els altres 500 es reservaran per a les entitats més petites i a "projectes singulars d'economia baixa en carboni", és a dir, que permetin estalvi energètic i la reducció d'emissions contaminats a l'atmosfera.

Al marge d'aquesta primera convocatòria per als ajuntaments, Balears té previst rebre un total de 440 milions del total dels fons FEDER que rebrà l'Estat espanyol fins al 2020. En aquest cas és la Comunitat Autònoma la que administrarà les ajudes en col·laboració amb els consells insulars i els ajuntaments. El nou Govern s'ha marcat una prioritat en l'accés a aquests fons europeus amb la creació d'una direcció general específica adscrita a la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme. Alguns ajuntaments també han avançat la intenció de cercar finançament europeu per a projectes importants, com el de Palma, que ho vol fer així per aconseguir recursos per a la reforma de la Platja de Palma o la millora urbana del barri del Terreno.

En tot cas, Balears, de la mateixa manera que amb l'Estat, presenta una balança fiscal negativa amb la Unió Europea, segons posà de manifest l'any passat un estudi sobre les balances fiscals entre la UE i 22 regions europees. En el cas de Balears, agafant com a base l’any 2011, anualment els ciutadans de l'arxipèlag aporten 309 milions d’euros en imposts i reben 28 milions d’euros d’inversions en fons europeus. Una diferència negativa de 281 milions d’euros. Aquesta diferència representa un saldo fiscal negatiu de l’1,1% del PIB amb la UE, un dels més alts de les regions europees analitzades, només superat per Brussel·les i Valònia.

stats