Misc 22/08/2013

Vacances, però sense passar-se

Els líders mundials han fet un punt i seguit a la seva agenda política abans de tornar

Enric Revuelta
4 min

Els líders mundials se n'han anat de vacances pensant amb la feina que deixen en suspens als seus despatxos. Tots tenen els seus motius per estar preocupats i pendents del que pugui passar a partir del setembre: crisis diplomàtiques, l'economia, cimeres, eleccions i retallades. Les destinacions, en lloc de ser en indrets allunyats i exòtics, han estat més propenses al descans i la desconnexió de les ajustades agendes dels caps d'estat i de govern, a més de ser llocs tranquils per recuperar forces de cara a la tornada. Alguns han optat per marxar del seu país. D'altres, com François Hollande i Enrico Letta, han optat per quedar-se. El primer ministre italià no es mourà del país i ha optat per passar uns dies a Pisa, la seva ciutat natal, en considerar que fa poc temps que és al govern i que s'ha de donar exemple davant les dificultats en els temps que corren.

FRANÇOIS HOLLANDE

El president francès no vol més polèmiques

El president de França ha optat aquest any per quedar-se uns dies a prop de París després de les criticades vacances de l'any passat, quan va marxar només dos mesos després d'haver-se instal·lat a l'Elisi. Acompanyat per la seva parella, la periodista Valérie Treiweiler, el refugi escollit per Hollande aquest any ha sigut el palauet de Lanterne, a prop de Versalles i a només mitja hora de París. El president francès ha evitat tornar al mateix lloc de l'any passat, la costa mediterrània, quan l'oposició va engegar una campanya contra ell per haver marxat mentre l'atur no parava d'augmentar.

El palau de Lanterne és una residència construïda el 1787 i que el general Charles de Gaulle va establir com a segona residència per als primers ministres de França. Aquest mateix palau va ser el que va utilitzar Nicolas Sarkozy per celebrar la seva nit de noces després de casar-se amb la cantant Carla Bruni. "El problema no és saber si el president se n'anirà de vacances. L'important és saber si pensarà o no, si tornarà amb idees", va defensar-se Hollande abans de marxar.

ANGELA MERKEL

Amb les eleccions de la tardor a l'horitzó

Per molt que ho intenti, la cancellera alemanya no es treu de sobres els paparazzis del diari sensacionalista Bild quan marxa de vacances. Acostumen a voler-la pescar dins de l'aigua -com l'abril passat a l'illa napolitana d'Ischia-, però aquest estiu se'ls ha resistit i, com a molt, s'ha deixat veure fent trekking amb el seu marit, Joaquim Sauer, als Alps italians, on ha passat 18 dies. La província italiana de l'Alto Adige ha servit a la cancellera per allunyar-se de les polèmiques que han envoltat el su govern en els últims dies, com la utilització del pla d'espionatge massiu denunciat per Edward Snow-den. Però lluny de la polèmica que va generar l'any passat Hollande en marxar, Merkel disposa d'un 85% de suport popular per part dels alemanys per fer un break. La tornada ha estat frenètica: les eleccions són el 22 de setembre.

BARACK OBAMA

L'espionatge i Rússia,

dos maldecaps

El president dels Estats Units ha estiuejat a Martha's Vineyard, una illa situada a la costa est dels Estats Units i que li ha servit per descansar després de la intensitat política dels últims mesos, marcats pel cas Snowden, la crisi diplomàtica amb Rússia i la inestabilitat a Egipte. El primer mig any del nou mandat d'Obama no ha estat plàcid des que va tornar a jurar el càrrec el 20 de gener.

Obama ha passat uns dies a l'illa amb la seva família i alguns amics, jugant a golf amb els seus assessors i descansant per continuar la temporada política a partir d'aquesta setmana. El president nord-americà tindrà un retorn tranquil amb mítings i visites. A partir del mes que ve haurà de participar en la cimera del G-20 a Rússia en un moment en què les relacions amb Moscou no passen precisament per la seva millor etapa, sobretot després que el govern rus decidís concedir l'asil temporal a l'extècnic de la CIA Edward Snowden, el principal motiu pel qual Obama va anul·lar la reunió que tenia previst fer amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, durant la celebració d'aquesta cimera. En claus internes, Obama i els demòcrates mantindran el seu frec a frec amb els republicans per la reforma migratòria i les possibles modificacions a la reforma sanitària.

DAVID CAMERON

Tornada a la feina amb una crisi diplomàtica

El primer ministre britànic, David Cameron, va escollir la costa portuguesa d'Algarve per descansar al costat de la seva dona i els seus tres fills. Segons la premsa portuguesa, la família de Cameron va viatjar a la zona amb una companyia aèria low cost . Algarve és visitada per molts famosos, sobretot britànics, com els futbolistes Steven Gerrard i JohnJohn Terry.

A l'Algarve hi ha algunes de les principals zones de luxe del país, que ofereixen tot tipus de privacitat per a les figures públiques. David Cameron i la seva família van estar-s'hi una mica més d'una setmana i van voler deixar enrere les polèmiques vacances del mes de maig, quan el premier britànic va passar uns dies a Eivissa -una destinació a la qual li agrada anar sovint- poc després de l'assassinat d'un soldat britànic per part de radicals extremistes. El retorn de les vacances per a Cameron, però, no ha estat del tot plàcid per l'enrenou amb Espanya per Gibraltar.

VLADÍMIR PUTIN

Exercici físic i activitats a l'aire lliure

Els esports d'alt risc continuen marcant l'agenda estiuenca de Vladímir Putin. El president rus s'ha endinsat a les profunditats del mar bàltic amb un submarí i ha practicat la pesca a Sibèria, on va capturar un lluç que pesava 21 quilos. El Kremlin considera que la difusió d'imatges de Putin enmig de paratges naturals, envoltat de peces de caça o bé posant la seva vida en risc, ajuden a reforçar la seva popularitat entre els russos.

El president rus, de 60 anys, és un gran amant de la natura i de l'esport a l'aire lliure. Utilitza qualsevol escapada per fer d'explorador, de cinturó negre de karate, de submarinista i, fins i tot, de pilot d'hidroavions, unes activitats que recorden el seu passat com a agent del KGB. Aquest estiu Putin ha anat a pescar a la República siberiana de Tuva, a la frontera amb Mongòlia, on ha intentat evitar la premsa. Per això la fotografia amb un lluç enorme ha generat els dubtes d'alguns analistes, ja que, curiosament, s'assembla molt a una altra del president rus el 2007 a la mateixa regió siberiana, ja que hi porta la mateixa roba.

stats