JUSTÍCIA
Portada 30/10/2014

El TSJIB adverteix que les parelles de fet han d'inscriure's al registre per tenir viudetat

La Sala ha desestimat atorgar la pensió a la companya del bomber de Palma que va morir durant l'extinció d'un incendi l'agost de 2010

Antònia Artigues
3 min
Imatge de l'incendi, el 6 d'agost de 2010, en el que perdé la vida el bomber company de la dona a la que s'ha denegat la viudetat. M.A. CAÑELLASBB

PALMASi una parella, tot i que pugui acreditar la seva convivència afectiva, no està casada o inscrita en el registre de parelles de fet, cap dels seus membres no podrà accedir a una pensió de viudetat en cas que mori l'altre. Ni empadronament, ni habitatge, ni hipoteca, ni tan sols un fill en comú no serveixen per emparar el dret a la pensió.

Així es desprèn de la sentència dictada per la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), que confirma la de Primera Instància i considera ajustada a dret la denegació de la pensió de viudetat que reclamà a l'Institut Nacional de la Seguretat Social la parella del bomber de Palma que va morir en acte de servei durant l'extinció d'un incendi el 6 d'agost de 2010. La família del bomber té plantejada una reclamació per responsabilitat patrimonial contra l'Ajuntament de Palma perquè entén que la seva mort fou conseqüència d'un seguit de negligències i el deficient funcionament de l'Administració en l'organització i execució del servei de bombers. La família, entre d'altres qüestions, denuncia la falta de material de comunicació adequat per als bombers que cobrien el servei.

En el litigi obert per exigir la pensió, la dona ha aportat tota la documentació que acredita l'empadronament des de març de 2005 amb qui era la seva parella en un primer domicili, un posterior contracte de compravenda conjunta d'un nou domicili, el 2006, com també la hipoteca constituïda, a més de la certificació del llibre de família que recull el naixement del seu fill el 2008.

En la sentència, el TSJIB, esmentant la recent sentència del Tribunal Constitucional de l'11 de març de 2014, aclareix que els requisits que han de complir les parelles de fet per tenir accés a la pensió de viudetat són, d'una banda, convivència estable, notòria i ininterrompuda durant cinc anys i, de l'altra, hi ha d'haver una publicitat de la situació de convivència; és a dir, necessàriament la parella ha d'estar inscrita en el registre de parelles de fet. El bomber finat en l'incendi d'agost de 2010 i la seva parella complien el requisit de cinc anys de convivència, però mai no s'inscrigueren en el registre.

L'exigència és doble: la convivència i la formalització de la unió, o bé en el registre preceptiu o mitjançant un document públic. Si no, no hi ha dret a la pensió. El TSJIB diu en la sentència (reproduint els arguments del Tribunal Constitucional) que la norma en la qual es regula l'accés a la pensió no és que doni un tracte diferent a les parelles de fet en funció de si estan o no registrades, sinó que el que fa és que “just tenen, a efectes de la llei, la consideració de parelles de fet les que estan registrades”. Les altres queden fora de l'abast d'aquesta llei i, per tant, dels beneficis que se'n puguin desprendre.

Per la justícia, aquesta normativa respon a l'objectiu legítim de proporcionar seguretat jurídica en el reconeixement de pensions i coordinar internament el sistema prestacional de la Seguretat Social.

Tampoc no es considera que no atorgar la pensió a la demandant vulneri l'articule 39 de la Constitució, que estableix que els poders públics han d'assegurar la protecció social, econòmica i jurídica de la família.

El tribunal ressalta que “és la lliure elecció dels qui conviuen de la no formalització de la seva realitat familiar conforme als criteris legalment fixats la que determina la conseqüència denegatòria de la pensió sol·licitada”. En aquest sentit, el tribunal també apunta que el fill està protegit amb la pensió d'orfandat, que sí que li fou atorgada.

stats