TERRITORI
Portada 27/05/2015

El Suprem anul·la el creixement urbanístic a Formentor

Confirma que el Pla General de Pollença va ignorar zones protegides i no en va fer els corresponents informes

M. P.
2 min
JAVIER FURONES

PalmaEl Tribunal Suprem ha declarat nul·la la normativa territorial que havia de permetre el creixement urbanístic de la península de Formentor. L'alt tribunal considera que l'acord d'adaptació del Pla General d'Ordenació Urbana de Pollença al Pla Director Sectorial de l'Ordenació de l'Oferta Turística de Mallorca (POOT) aprovat el 2008 pel Consell de Mallorca és nul. El motiu: la Direcció General de Biodiversitat no va fer cap informe sobre la seva afectació a la zona protegida declarada Lloc d'Interès Comunitari, i també falta l'informe del Comitè Especialitzat de la Xarxa Natura 2000 sobre l'avaluació dels impactes sobre el medi ambient. D'altra banda, apunta que l'avaluació d'impacte ambiental que féu la Comissió Balear de Medi Ambient no motivà els impactes que tindria la modificació del planejament urbanístic a les zones protegides declarades Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d'Interès Comunitari (LIC).

El Suprem confirma així la sentència que va emetre l'abril de 2013 el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears contra el qual el Consell de Mallorca i l'Ajuntament varen presentar un recurs de cassació. La sentència en el seu moment va considerar que en la tramitació de l'elaboració de la disposició urbanística no es feren complir "les prescripcions comunitàries, ja que ni en l'Avaluació d'Impacte Ambiental ni en els informes de la Comissió Balear de Medi Ambient no es realitza un mínim, motivat i suficient estudi dels impactes que el projecte de modificació del PGOU pugui tenir en zones adjacents, les quals es trobaven ja declarades per la UE en la data definitiva com LIC i ZEPA".

Els magistrats es varen reunir el 22 d'abril per concloure que el TSJIB tenia raó i que desestimen els recursos d'ambdues administracions. No només això, sinó que també els castiga a pagar les costes processals, 3.000 euros, en concepte d'honoraris a l'advocat de la part recorreguda.

La sentència qüestiona els arguments esgrimits pel Consell a l'hora de defensar que els impactes mediambientals sí que s'havien tingut en compte, i retreu també els aspectes formals dels documents aportats: "Es tracta de meres còpies simples, no adverades ni certificades per cap autoritat, de documents administratius, no traduïts", diu. Desestima així la major part dels sis motius al·legats per la institució insular contra el dictamen del TSJIB.

Pel que fa als motius de cassació de l'Ajuntament de Pollença, tampoc no els admet. Considera que pretén “replantejar l'apreciació dels fets per la Sala jutjadora, el que no és admissible en cassació”.

stats