Portada 16/08/2013

Què llegeix aquest estiu...

12 personatges expliquen les lectures que fan durant les vacances

5 min

Pol Espargaró, pilot de MOTO2

Aquest estiu estic llegint la biografia del ciclista David Millar. M'interessa perquè explica la vida d'un esportista molt sacrificat que, per les circumstàncies específiques d'aquest esport, es va veure obligat a dopar-se, i tinc curiositat per saber quines van ser les seves raons. El vaig començar durant les vacances, abans de la cursa d'Indianàpolis. Sempre trio llocs tranquils per dedicar-me a la lectura. On més m'agrada llegir és als avions, quan he de fer algun vol llarg. De fet, els pilots estem acostumats a passar moltes hores a l'avió i ho aprofito per endinsar-me en la lectura.

Núria Picas, campiona del món d'Ultra Trail

El llibre escollit per aquest estiu és Victus , d'Albert Sánchez Piñol. He escollit aquest llibre perquè és un fet històric, del nostre país, que m'ha recomanat un bon amic meu, en Carles Porta. Moltes vegades escullo novel·les que sé que em serviran de font d'inspiració a l'hora de disputar les dures curses de muntanya, i Victus penso que m'ajudarà en moments difícils, on hauré de lluitar contra les adversitats i hauré de treure forces d'on sigui. El llegiré durant la meva estada a Chamonix, als Alps Francesos, abans de disputar la Ultra Trail del Montblanc, una cursa de 170 quilòmetres de llargada que voreja tot el Massís del Montblanc. Sé que no em defraudarà.

Per a aquest estiu tinc dos llibres per llegir: un és El fruit del Baobab , de Maite Carranza, que és una autora de literatura juvenil però ara ha fet aquest llibre per a adults que tracta sobre l'ablació i em sembla molt interessant. L'altre llibre que vull llegir és El anarquista que se llamaba como yo , de Pablo Martín Sánchez, és el llibre que ha de llegir aquest estiu el meu fill, que fa segon de batxillerat i em ve de gust llegir-lo jo també i ajudar-lo, endinsar-m'hi amb ell i engrescar-lo en el plaer de la lectura. Tot i això, cal dir que llegir de vacances és tota una proesa perquè no paro ni un segon. Però sí que m'agrada, cada dia abans d'anar a dormir, posar-me a llegir una mica, amb la finestra oberta i deixant que entri el vent.

Ariadna Oltra, periodista

Tinc una pila de llibres acumulats a la tauleta de nit. Crec que necessitaré com a mínim tres estius per acabar-me'ls tots! Però els que estan al podi són Los enamoramientos , de Javier Marías; l'últim de la Sílvia Soler, L'estiu que comença , que li vaig dir que me'l llegiria durant l'estiu; i també vull rellegir-me el Victus de l'Albert Sánchez Piñol.

M'agrada molt llegir al llit, especialment al matí, que és una cosa que durant l'any no puc fer. Em desperto, encenc el llum, agafo un llibre i llegeixo, abans d'esmorzar i sense fer res més. En canvi, a la platja, amb la sorra, no puc.

Toni Gomila, actor

Aquest estiu estic llegint Perquè la vida no basta , que és la biografia sobre el pintor Miquel Barceló que realitzà fa dos anys el jove escriptor Michael Damiano.

I la veritat és que si em demanen quin lloc em resulta idíl·lic per llegir, puc dir sense dubtar que un indret adequat és davall dues figueres, a foravila.

De fet, també és un lloc on pensar, on reflexionar aquests horabaixes d'estiu. Pensar sobre l'atur, sobre com pot ser que hi hagi cinc milions de persones a l'atur de les quals no s'empra el talent, la capacitat de les quals es tuda...

Màrius Serra, escriptor

Estic a poques hores d'agafar un vol llarg i he triat endur-me el meu vell exemplar de Scoop d'Evelyn Waugh, una de les millors sàtires sobre el periodisme que he llegit mai. Em ve de gust rellegir-la dalt d'un avió perquè és una novel·la sobre la deslocalització. En tinc un record excels. Un magnat de la premsa envia un paio més aviat pusil·lànime a cobrir un conflicte bèl·lic a la llunyana Ishmaelia. Les cròniques del reporter són tan creatives que el conflicte acaba desplaçant el seu centre de gravetat. Recordo haver rigut com un animal quan me la vaig llegir, ara fa 25 anys.

Ildefonso Falcones, escriptor

Un llibre molt adequat per llegir a l'estiu és Lentejuelas de Gary Jennings. Explica la història d'un circ al llarg dels anys i és molt entretingut. A més, resulta ideal per llegir durant les vacances ja que és força llarg. Durant l'any acostumo a llegir al llit, abans d'anar a dormir, quan aconsegueixo la calma i la tranquil·litat necessàries per concentrar-me en la lectura. És el moment més silenciós del dia, perquè tota la família ja dorm. A l'estiu, també m'agrada llegir a la sala amb música i vora el mar.

Imma Monsó, escriptora

Aquest estiu estic llegint Res no s'oposa a la nit , de la Delphine de Vigan. Ja havia llegit novel·les semblants, però trobo que aquesta aporta un punt de vista diferent i molt franc sobre el procés de dol d'una família. La història transmet una sensació de sinceritat i converteix el llibre en l'instrument ideal per parlar de les actituds i les relacions entre familiars i amics.

Cada cop més, llegeixo durant les primeres hores del matí amb tranquil·litat i solitud. Necessito "posar-me a llegir", és a dir, dedicar-me exclusivament al llibre i no fer res més que endinsar-m'hi. Normalment llegeixo a casa, però ara que és estiu també ho faig al camp o al jardí.

Carlos González, pediatra

El primer que faré serà acabar els dos llibres que tinc a mitges: The world until yesterday , de Jared Diamond, i Amphibian , de Carla Gunn. Després crec que seguiré amb La gaviota , de Fernán Caballero; La guerre de Troie n'aura pas lieu , de Giradoux; i La divina commedia , de Dante. I per si em queda temps, en tinc preparats dos del comissari Maigret: Les caves du Majestic i L'inspecteur Cadavre . Llegeixo on puc, a qualsevol lloc. Sobretot llegeixo molt al metros, trens i avions. Quan m'hi poso a l'estiu, no acostumo a llegir escoltant música ni a prendre el sol, que no m'agrada.

Encara no he comprat tots els llibres que vull llegir aquest estiu però per ara ja en tinc dos. Un és Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes , de Llúcia Ramis. Sempre m'agrada llegir els joves autors catalans i crec que aquest està bé. L'altre que ja tinc preparat és La mujer del juez , de Jane Gardam, que és una escriptora anglesa que m'agrada molt. Encara vull anar a comprar uns quants llibres més tot i que després, quan estic de vacances fem moltes coses, no parem ni un segon, i no trobo mai temps llegir. A més jo sóc d'aquelles que necessita silenci i concentració quan llegeix, no puc fer res més, perquè m'ho passo molt bé llegint i crec que només s'ha de fer una cosa a la vegada, per donar-li el seu espai.

Isidor Marí, membre de l'IEC

Ara mateix estic fent relectura de Marià Villangómez, amb motiu del seu centenari. De fet, coincideix que també s'estan fent múltiples actes entorn de la seva figura aquí, a Eivissa.

Però aquest estiu també he aprofitat per encetar un llibre de Carles Fabregat, amb una prosa molt poètica, sobre Irlanda. Ah!, i fa poc que he llegit Plans de futur , de Màrius Serra, que parla de Ferran Suñer, un gran matemàtic amb limitacions físiques. Són dos llibres que llegesc en la tranquil·litat d'abans d'apagar el llum, al llit. Durant l'any, però, quan som a Catalunya, llegesc al tren, ja que tenc 30 minuts diaris a Renfe per arribar fins a Barcelona i tornar-hi.

Cristòfol Soler, expresident del Govern balear

Actualment acab de llegir la novel·la Au bonheur de dames , escrita l'any 1883 per Émile Zola. Es tracta del volum número onze de la sèrie Les Rougon Macquart . He fet la lectura en francès directament.

Després, començaré a llegir La història del Quebec, també en llengua francesa.

A més a més, he de dir que darrerament he agafat el costum de llegir amb l'aparell eBook. I que, sobretot, acostum a abordar aquests moments de lectura als vespres.

Aprofit l'avinentesa per desitjar un bon estiu a tothom!

stats