PALMA
Portada 23/10/2014

El PP sosté que Palma Springs ajudarà el petit comerç, "com El Corte Inglés"

L'equip de govern de Cort defensa el macrocentre a les Fontanelles mentre que l'oposició adverteix de l'impacte comercial i ambiental

Lluís Planas
3 min

PalmaL'equip de govern del PP de Cort sosté que Palma Springs, el macrocentre comercial que es construirà a la zona humida de les Fontanelles, ajudarà el petit comerç de la zona de la Platja de Palma, de la mateixa manera que assegura que ho va fer El Corte Inglés quan va obrir a les Avingudes de la ciutat, ara fa 19 anys. El tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, ha defensat això en comissió municipal davant la proposta de MÉS per condemnar la política comercial i urbanística dels populars sobre les grans superfícies i lamentar que el batle, Mateu Isern, i el mateix Valls assistissin a la "festa" de presentació de Palma Springs. El portaveu ecosobiranista, Antoni Verger, ha criticat que ambdós "celebrassin amb rialles la condemna a mort de molts petits comerços" i la "destrucció del patrimoni natural" que suposa aquest projecte.

El regidor del PSOE José Hila s'ha sumat a la proposta de MÉS i ha reclamat que l'Ajuntament faci un estudi sobre com afectarà l'obertura de Palma Springs a l'oferta complementària de la Platja de Palma, que ja hi ha mostrat la seva oposició. "No podem governar just per a un complex comercial", ha dit Hila sobre el suport municipal a les Fontanelles, "sinó per a tota la ciutat". Ha estat aquí quan Valls ha considerat que no era necessari aquest estudi perquè "passarà com amb El Corte Inglés, que quan va obrir es va dir que seria la mort del petit comerç i ara ja no sabem quants en viuen, d'ell, a més d'haver ajudat a la regeneració de la zona".

"Quanta gent visita ara les Fontanelles?"

El tinent de batle d'Urbanisme ha mantingut que l'Ajuntament no podia fer altra cosa que concedir les llicències al projecte de Palma Springs una vegada que l'actual Govern del PP va suspendre el decret del Pacte que l'havia paralitzat. No obstant això, Valls ha fet seu el projecte assegurant que "tindrà un impacte molt positiu per a Palma". En la seva defensa fins i tot ha dit que ara "es posarà en valor" l'espai natural de la zona humida perquè 200.000 metres quadrats quedaran sense construir i es podran visitar. "Quanta gent visita ara les Fontanelles?", s'ha acabat demanant.

Verger (MÉS) ha rebutjat aquests arguments considerant que és evident que hi haurà una destrossa ambiental i que s'ha perdut una oportunitat per regenerar integralment el darrer gran aiguamoll del municipi, ubicat a la Platja de Palma, i d'aquesta manera, una oportunitat per promocionar la investigació i el turisme ornitològic. L'ecosobiranista també ha recordat la trajectòria del PP durant els darrers anys per facilitar la construcció del macrocentre comercial i que va ser l'esquerra la que va protegir la zona durant la legislatura passada.

"Hipoteca" de la publicitat a la via pública durant 10 anys

En la mateixa comissió municipal d'Urbanisme els grups municipals del PSOE i MÉS també han criticat la tramitació de l'equip de govern per treure a concurs la concessió i explotació comercial i publicitària de la via pública de Palma per un termini de 10 anys amb la possibilitat d'una pròrroga de cinc més. Consideren que aquest contracte representa una "hipoteca" per als tres futurs governs municipals, ara que l'actual del PP es troba en el darrer tram del seu mandat, i que el mateix informe d'Intervenció municipal, tot i donar-hi la seva conformitat, adverteix que la durada d'aquest termini dificulta la concurrència en el futur.

Es pretén donar la concessió, en lots amb un cànon mínim de 574.575 euros anuals, de l'explotació de fins a 70 tanques publicitàries en sòl de propietat municipal, 500 mòduls de senyalització informativa lluminosa a la xarxa viària, 600 tanques metàl·liques en els passos de vianants i 60 tanques lluminoses en suport digital.

Ha estat precisament aquesta novetat de les pantalles digitals la que ha suscitat el debat a partir d'una proposta de MÉS perquè l'equip de govern retiri d'aquest concurs el lot referent a això. El portaveu ecosobiranista, Antoni Verger, ha considerat "una barbaritat" que es pugui permetre la instal·lació d'aquests suports lluminosos a la ciutat, que en el mateix plec de condicions s'indica que es podrien ubicar a llocs com places, avingudes i parcs, "i fins i tot davant la murada, al costat del parc de la Mar". "No venguin Palma tan barata", ha dit Verger, criticant així, a més, que el preu de sortida del concurs, 288.015 euros anuals, sigui poc costós.

La tinent de batle de Funció Pública, Irene San Gil, primer ha justificat la llarga durada del contracte perquè les empreses puguin "justificar la inversió" que suposaran aquests formats digitals, encara que la resta de lots també són per aquest temps. Després, ha defensat que compleixen totes les normatives quant a contaminació lumínica, seguretat viària i eficiència energètica, com també li havia reclamat que justificàs el PSOE, però a través d'informes tècnics que ho avalin.

stats