Portada 29/09/2014

Núria Riera es compromet amb els directors a “tancar” els expedients disciplinaris un any i dos mesos després

Educació evita donar instruccions oficials als centres i alguns ja comencen a aprovar projectes lingüístics alternatius al TIL

Mercè Pinya
3 min

Palma"La consellera ens ha dit que avui mateix analitzaria la situació dels expedients i que si es podien tancar avui mateix es tancarien". Ho ha explicat el president de l'Associació de Directors de Secundària (Adesma), Antoni Morante, just en sortir de la reunió que ha mantingut aquest dilluns amb Núria Riera.

Els expedients disciplinaris que s'obriren als tres directors dels instituts de Maó –Jaume Bonet, Marga Seguí i Rafel Andreu– l'estiu de 2013 per "votar contra el TIL" i els dos expedients oberts al director de l'IES Marratxí, Jaume March, per "vulnerar el dret a l'educació d'una alumna durant la vaga" són una petició unànime i "irrenunciable" per l'STEI, FETE-UGT i les associacions de directors de Primària i Secundària, que aquest dilluns dematí han establert un primer contacte amb la nova consellera d'Educació, i així li ho han traslladat.

Els directors s'han oferit per "desbloquejar" el conflicte "sempre que s'arxivin els expedients". La qüestió és que un any i dos mesos després dels primers expedients de Maó, encara no se n'ha liquidat la tramitació administrativa, un termini insòlit per a un assumpte d'aquestes característiques.

L'associació de directors admet que la disposició de la consellera "ha semblat bona", però estan cansats de paraules i volen "fets concrets". De fet, no és la primera vegada que la Conselleria es compromet a actuar "amb la màxima celeritat". Ja ho féu Joana Maria Camps, quan a principis del mes de setembre de l'any passat acceptà tramitar amb rapidesa els expedients, tot i que es mantingué ferma en la decisió signada pel mateix secretari autonòmic, Guillem Estarellas, de suspendre'ls de feina i sou.

Les entitats no es conformen amb una simple revisió dels expedients i en demanen l'arxivament. Consideren que el procés ha estat desproporcionat i ple d'irregularitats. D'ençà de dia 7 de febrer de 2014 no se sap res d'aquesta qüestió. Va ser llavors quan els tres directors menorquins presentaren les darreres al·legacions, després que l'instructor va enllestir una proposta de resolució que no s'ha arribat a tancar mai.

Des d'aleshores els tres directors han anat mes rere mes a la Delegació d'Educació a Menorca a sol·licitar la immediata resolució dels expedients. De fet, no podria ser fins que no es tanqui la via administrativa que els docents no puguin traslladar l'assumpte als tribunals, on han anunciat que volen encetar la via penal.

Sense instruccions

La Conselleria d'Educació no proporciona instruccions oficials als centres educatius, malgrat les peticions reiterades de sindicats i directors que el Govern acati les sentències. Riera es manté que els centres que tinguin els projectes TIL aprovats els poden aplicar i als que no, els demana "responsabilitat" i continuar amb el trilingüisme. "El Govern té la responsabilitat de dur a terme el projecte de Tractament Integrat de Llengües i ajudarem els centres que ho necessitin perquè l'aplicació dels seus projectes sigui viable", ha dit avui la consellera.

Tanmateix, els centres ja donen el TIL per mort i van movent fitxa. A finals de la setmana passada, el Consell Escolar d'una escola pública de Palma ja aprovà tornar al projecte lingüístic anterior al TIL, mentre que ahir fou el claustre del CEIP Gabriel Comes i Ribas d'Esporles que acordà el mateix.

Aquesta setmana són molts els centres educatius que han convocat els respectius claustres per decidir què passa amb els seus projectes TIL. L'Assemblea de Docents acordà en la darrera assemblea duita a terme a Petra dijous passat a instar els claustres a fer aquest tràmit.

Riera s'ha reunit avui capvespre amb els representants d'USO i Escola Catòlica. Les reunions de la consellera amb el sector educatiu continuaran dimecres.

stats