Portada 30/09/2014

Nova estocada judicial contra Guillem Estarellas

El TSJIB anul·la diversos apartats de l'ordre d'Educació per contractar inspectors

Mercè Pinya
3 min
El secretari autonòmic d'Educació, fortament qüestionat per la Justícia. ISAAC BUJ.

PalmaEl secretari autonòmic d'Educació, Guillem Estarellas, es troba cada dia que passa en una situació més feble dins la Conselleria d'Educació. La justícia ha tornat a pegar una estocada contra una de les iniciatives que duen el seu segell: l'ordre de la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats, de dia 9 de juliol de 2013, per la qual es regulava el procediment per a l'ocupació de llocs de treball d'inspectors d'Educació en comissió de serveis.

Una sentència de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB declara no conforme a dret la disposició de juliol de 2013 de la Conselleria que regulava l'ocupació d'aquests llocs de feina. La resolució judicial respon a un recurs presentat per un docent de Secundària que havia estat inspector fins l'any 2012.

Tanmateix, la sentència ja no té efectes pràctics, perquè cap dels inspectors que superaren el concurs de mèrits ja no forma part del Departament d'Inspecció Educativa, que està sota les ordres directes d'Estarellas. Fou, precisament, dia 9 de setembre en una roda de premsa amb la presència del secretari autonòmic quan Educació confirmà que acomiadava 11 inspectors. Faltaven només tres dies per començar el curs. Tot i així, sense Joana Maria Camps i en un moment en què la comunitat educativa demana gestos a la nova consellera d'Educació, Núria Riera, aquesta nova sentència arriba en el pitjor moment per a l'alt càrrec.

"Jo no trec ningú defora, només acat una sentència", afirmava aleshores Estarellas, que s'escudava en un altre dictamen del TSJIB de dia 30 de juny, que guanyà l'STEI, i que declarava il·legal que la comissió de selecció dels inspectors accidentals fos triada a dit. Emperò el sindicat no havia demanat l'execució de la sentència ni pensava fer-ho, i la decisió fou interpretada pels inspectors com un acte de revenja per haver mostrat el seu desacord contra determinades ordres polítiques, com per exemple haver d'anar als centres a aixecar acta contra determinats 'símbols' o per les ordres rebudes d'haver d'actuar contra els claustres.

Aquesta segona sentència que s'ha conegut avui, i contra la qual ja no és possible cap recurs, a més de condemnar l'administració a pagar-ne les costes, apunta que l'ordre incorre en "vici de nul·litat", perquè es varen fer canvis en alguns articles respecte de la versió original i, a més, s'afegiren preceptes que no varen passar ni pel Consell Escolar ni sotmesos a negociació col·lectiva. Igualment, els tribunals tornen a estirar les orelles al Govern pel seu obscurantisme: no hi hagué informes sobre aquests articles dels Serveis Jurídics del Govern, ni el dictamen preceptiu del Consell Consultiu.

"Una vegada més es demostra que Joana Maria Camps i Guillem Estarellas podien interpretar la llei així com els interessava", assenyala Pere Ríos, portaveu de l'Associació d'Inspectors d'Educació (Adide). Els inspectors, que han demanat una reunió amb Núria Riera, assenyalen la urgència per resoldre la greu situació que viu el Departament d'Inspecció Educativa, amb només 10 inspectors. "No es pot passar el curs amb aquesta situació. Per això demanarem que Educació torni a cobrir les places vacants, 17 a Mallorca". Igualment, sol·licitaran que la feina d'inspecció retorni al seu paper original d'assessoria als docents, lluny de "perseguidors d'infraccions".

Núria Riera afirmà dissabte que no descartava fer canvis en l'equip d'Educació. Docents i directors li han demanat el cap d'Estarellas.

Pel que fa a la suspensió del TIL, la consellera d'Educació ha dit aquest dimarts al Parlament que el Govern en demanarà al TSJIB l'aixecament mentre es preparen els recursos. Demà dimecres acaba el termini per presentar-los.

stats