EDUCACIÓ MANACOR
Portada 14/10/2015

No hi haurà cap nova línia al Molí d'en Xema ni a Jaume Vidal

10 nins nouvinguts es repartiran entre aquestes dues escoles, a proposta de la comunitat educativa, i es descarta Sa Graduada per motius d'espai 

Mercè Pinya
4 min
Moment de la reunió entre el conseller i el seu equip i la comunitat educativa de Manacor. ISAAC BUJ

PalmaDesprés d'unes setmanes convulses a Manacor per la petició tardana d'escolarització de vuit nins d'origen magribí i la possibilitat d'obrir una nova línia en un dels centres públics, la reunió entre la comunitat educativa de Manacor i el conseller d'Educació, Martí March, que ha tingut lloc aquest dimecres migdia, ha acabat amb fumata blanca. La Conselleria ha vingut a bé a assumir la proposta consensuada entre tots els representants dels centres públics i concertats de la capital del Llevant, i que evita la creació d'una nova línia al CEIP Jaume Vidal, Molí d'en Xema o CEI Sa Graduada, com inicialment s'havia plantejat i fins i tot acordat.

Així, finalment, als vuit nins inicials se n'hi sumen dos més de nouvinguts, i finalment seran deu nins de 4 anys amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu de tipus lingüístic i que han sol·licitat escolaritzar-se fora del termini ordinari els que es repartiran entre el CEIP Molí d'en Xema i el CEIP Jaume Vidal. Tenint en compte que les ràtios ja són prou elevades a aquests dos centres públics, el compromís d'Educació és que si se supera el nombre d'alumnes per aula que estableix la llei, és a dir, 30, s'enviarà un mestre de suport més. Així, hi hauria dos mestres dins l'aula.

De moment, el CEIP Jaume Vidal disposa de dues classes de 28 alumnes cada una, mentre que el CEIP Molí d'en Xema té tres classes de 28, 27 i 27 alumnes. Com que de moment no s'arribarà en cap dels dos casos als 31 alumnes, no hi haurà cap mestre de suport addicional. Així, en cas que durant aquest curs arribin nous alumnes, es prioritzaria escolaritzar-los en aquests dos centres per poder aconseguir aquest recurs, han explicat des de la comunitat educativa de Manacor.

En cas que arribin més peticions d'escolarització al llarg del curs i quan se superin els 31 alumnes a les dues escoles abans esmentades, l'acord preveu també que es faci una distribució dels infants de manera equitativa a la resta de les escoles, també les concertades, exceptuant-ne el CEI Sa Graduada per manca d'espai i el CEI Sa Torre, perquè la intenció de l'Ajuntament de Manacor i de la Conselleria d'Educació és evitar que aquesta escola continuï concentrant alumnat immigrant, com havia succeït d'ençà dels darrers anys. La solució salomònica intentarà, doncs, perseguir l'equitat entre centres públics i concertats del municipi. "Escola concertada i pública van de la mà”, ha assegurat la directora del CEIP Jaume Vidal, Maria Joana Mas, després de la reunió.

La proposta, de fet, recull la voluntat consensuada de la comunitat educativa de Manacor, integrada pels directors i representants de les associacions de pares i mares del CEIP Jaume Vidal, CEIP Molí d'en Xema, CEI Sa Graduada, CEI Sa Torre, CC Sant Vicenç de Paül, CC La Salle, CC Pureza de María i CC Sant Francesc d'Assís.

Crisi superada

La reunió amb la Conselleria ha estat la culminació d'un procés marcat per les desavinences

Aquesta proposta ha estat titllada de “mal menor”, per part del representant de l'associació de pares i mares del CEIP Jaume Vidal, Pere Grimalt, que ha insistit que tota la crisi viscuda les darreres setmanes a Manacor per aquesta qüestió “ha ajudat a cohesionar la comunitat educativa”. Grimalt ha treballat de valent per arribar a l'entesa.

El fet és que la reunió d'aquest dimecres migdia a la Conselleria d'Educació ha estat la culminació d'un procés marcat per les desavinences entre les escoles públiques a l'hora d'acollir primer vuit nins amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu de caire lingüístic, que finalment seran deu. La tensió inicial que es visqué davant la negativa d'acollir una nova línia s'ha transformat finalment en una proposta consensuada entre escola pública i concertada que Educació ha acabat assumint i acceptant. Tant és així que el mateix conseller, Martí March, ha felicitat els presents a la reunió per l'acord aconseguit i l'ha qualificat “d'exemple d'equitat”. Cal recordar que pares, mestres i alumnes del CEIP Molí d'en Xema es vestiren de negre la setmana passada per rebutjar l'obertura d'una nova línia.

“Han vingut amb un esperit molt positiu i constructiu. Aquest cas servirà d'exemple si ens trobam amb situacions similars en altres municipis”, ha afegit el director general, Antoni Morante, també present a la trobada.

També satisfet s'ha pronunciat el regidor d'Educació de Manacor, Sebastià Llodrà, que ha admès que “el que s'havia de recuperar era el consens entre els centres”. En aquest sentit, ha destacat que “l'esperit de consens que hi ha hagut a l'hora d'escolaritzar els nins de 3 anys –edat on s'implementa el pla pilot de repartiment equitatiu d'alumnat immigrant i NESE a tots els centres i unes ràtios de 23 alumnes per aula– s'ha fet extensiu el curs de 4 anys”.

La directora del CEIP Jaume Vidal, Maria Joana Mas, ha remarcat el “consens i civisme” que representa la solució consensuada que s'adoptarà. Era fonamental, ha assegurat, que “tothom ajudàs en l'escolarització d'aquests alumnes”, això sí, “amb els recursos adients”.

Emperò aquests 10 infants nouvinguts de 4 anys que han de cursar 5è d'Infantil no són els únics que han sol·licitat escolarització tardana. El CEI Sa Torre també acollirà un alumne més, que no té Necessitats Específiques de Suport Educatiu. Aquest infant s'escolaritzarà en aquesta escola en virtut de “l'acord especial” de distribució de l'alumnat, ha explicat el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante.

D'altra banda, d'aquí a dos cursos també entraran en el repartiment d'alumnes nouvinguts el CP Es Canyar i el CP Simó Ballester, amb vista a primer de Primària, juntament amb la resta de centres.

stats