URBANISME
Portada 30/04/2015

Manacor desestima tres al·legacions a la paralització de les expropiacions de zones verdes

Les línies bàsiques del nou PGOU es presentaran la setmana que ve

M. Bonnín
2 min
Al camí de Son Moix hi ha una zona verda valorada en 6,1 milions d'euros pel jurat provincial.

ManacorL'Ajuntament de Manacor ha desestimat tres al·legacions de propietaris afectats per la paralització temporal de les expropiacions de les zones verdes del municipi. Així n'informà la regidora d'Urbanisme, Catalina Riera, en el transcurs del darrer ple. El Consistori també ha hagut de rectificar errades materials en la relació d'afectats per aquesta paralització. El problema és que algunes referències cadastrals eren incorrectes. Joan Llodrà, portaveu d'Esquerra, qualificà aquesta errada de "molt greu".

L'ordenació urbanística de Manacor, pràcticament paralitzada durant la darrera dècada, s'ha posat en marxa enfront de l'amenaça d'haver de pagar expropiacions milionàries als propietaris de les zones verdes del municipi. La veu d'alarma va sonar arran de l'amenaça que suposa per als comptes municipals les reclamacions d'un grup d'empresaris que ha especulat amb dues d'aquestes zones. Per una d'elles reclamaven 17 milions i el jurat provincial va acabar valorant els terrenys en 14,7 milions d'euros (1.500 € el metre quadrat de terreny rústic).

Aquestes parcel·les s'inclouen en el 10% de terrenys que no han entrat en aquesta paralització perquè estan en un procés judicial. Actualment, l'Ajuntament té 17 litigis oberts. Precisament, l'inici d'aquests conflictes ha motivat un estudi tècnic que quantifica el preu que Manacor podria arribar a pagar per totes les zones verdes municipals en uns 390 milions d'euros. El pressupost de l'Ajuntament per al 2015 és de 34,7 milions, 4 dels quals són per a inversions.

100.000 habitants menys

El Consistori va deixar sense efecte el Pla General d'Ordenació Urbana de 2007 –del qual encara no se n'havien ni contestat les al·legacions– emparant-se en un article de la nova Llei del sòl, que li permetia deixar en suspens el 90% de les expropiacions, fins que s'aprovi un nou PGOU.

Aquesta nova aprovació ha de reduir a menys de la meitat el terreny a expropiar, ja que rebaixa el sostre poblacional de les 180.000 persones que marquen les Normes Subsidiàries de 1980 a 84.000 persones. La normativa estableix que hi ha d'haver cinc metres quadrats de zona verda per habitant.

Memòria

De moment, el Consistori ha elaborat una memòria d'estratègies i accions, de caràcter molt general, que ha de guiar la redacció del nou pla d'ordenació urbana. Un primer document, traslladat als plànols del municipi, es presentarà el proper dilluns als portaveus de tots els partits de l'Ajuntament. Aquesta declaració d'intencions inclou propostes com l'ampliació de les zones per a vianants o la recerca de noves solucions residencials per a persones majors.

stats