Misc 14/12/2013

Lluir-se als sopars d'empresa: què diu el protocol?

Sovint es genera un clima de 'falsa confiança' que cal saber gestionar amb bones maneres

Selena Soro
5 min
PARAULA CLAU NEGATIU  Peu de foto negatiu.

BarcelonaQuan s'acosta Nadal, els sopars d'empresa són una cita gairebé ineludible. Per a moltes companyies són una bona ocasió per conèixer millor els seus treballadors, per fomentar les bones relacions i per augmentar el sentiment de grup. Tot i això, "per molt distès que sigui l'ambient, mai hem d'oblidar que l'endemà hem de tornar a l'oficina i mantenir les relacions laborals intactes", explica Anna Pons, directora comercial i de màrqueting de Derby Hotels Collection, que cada any ofereix menús per a empreses que oscil·len entre els 60 i els 100 euros.

Per sobreviure a aquest tipus de sopars i que la reputació no en surti ressentida, Montse Guals, experta en protocol i directora de l'assessoria d'imatge Qué Me Pongo (Quemepongo.es), explica què diu el protocol per a cada situació, amb consells que poden aplicar-se també en qualsevol època de l'any en un dinar de negocis o en una entrevista de feina.

La invitació

S'ha de confirmar l'assistència i saber si es pot dur acompanyant

Sempre cal confirmar l'assistència a l'esdeveniment al qual s'ha estat convidat amb un marge de temps suficient, i assegurar-se si la invitació és amb acompanyant o sense. "Està bé saber si la resta de convidats van acompanyats o no, per exemple; encara que, davant el dubte, és millor abstenir-se de portar algú i presentar-s'hi sol", assenyala Montse Guals.

Els obsequis

El més recomanable és portar flors o xocolata

Tot i que en un sopar d'empresa no cal portar obsequis, Guals dóna un consell que pot aplicar-se a qualsevol invitació durant l'any: no portar cava, beguda, ni postres. "Segurament l'amfitrió ja n'haurà comprat, i l'estaràs obligant a compartir amb tots els altres convidats l'obsequi que li hem fet". Per això, recomana regalar flors o xocolata.

La vestimenta

Cal evitar els excessos i l'efecte arbre de Nadal

A l'hora d'escollir la roba, és important tenir en compte de quin tipus d'empresa es tracta i el lloc de la cita. Guals recomana no complicar-se: "No és necessari fer una gran inversió en el vestuari. A les dones els aconsello que passin per la perruqueria. I amb un bon maquillatge -evitant les purpurines- i un model senzill segur que l'encerten. El negre és, sens dubte, el color guanyador".

Per Guals, sovint és millor invertir en les sabates i arriscar amb els complements que no pas amb el vestit: "Portar un vestit caríssim i unes sabates qualssevol desvirtua el vestit. Al revés, en canvi, no passa". En definitiva, cal evitar sempre l'efecte arbre de Nadal, els escots massa pronunciats i també els vestits paraula d'honor.

Pel que fa als homes, encara és més fàcil: vestit i corbata. Els nois més moderns, afegeix Guals, poden fer servir corbates fines o prescindir-ne. "S'han de defugir les samarretes de coloraines i les vambes", diu. Finalment, cal evitar perfumar-se en excés, ja que una olor massa intensa pot molestar els altres comensals.

La postura

Els braços han d'estar enganxats al cos i les mans han d'estar a la vista

Una vegada asseguts, cal mantenir l'esquena recta. Per això, el protocol dicta que durant el sopar no s'han de creuar les cames, perquè la postura se'n ressent. Els colzes han d'estar fora de la taula, i les mans sempre a la vista. A l'hora de seure a la taula i aixecar-se, el protocol oficial també marca unes normes. "S'ha de seure entrant per la dreta de la cadira, i sortir per l'esquerra, sense fer soroll i sense donar l'esquena a ningú. Així ningú xoca amb ningú". Aquesta norma s'aplica en començar i acabar el sopar, perquè, mentre encara dura l'àpat, cap dels convidats s'hauria d'aixecar. D'altra banda, sempre s'ha de respectar la distribució de seients que fa l'amfitrió, i, en cas que no n'hagi fet cap, "cal esperar que s'asseguin primer les persones per sobre del teu càrrec".

El telèfon mòbil

És inapropiat deixar-lo sobre la taula, encara que no es faci servir

Montse Guals recomana no tenir el mòbil sobre la taula, i encara menys fer-lo servir (si no és que es tracta d'alguna urgència). També aconsella no fer fotografies mentre es menja.

Tot i que el protocol no regula l'ús de WhatsApp o Instagram, l'estiu passat un estudiant de publicitat d'Austràlia va crear una plataforma virtual (Stopphubbing.com) per animar la gent a deixar de fer servir el mòbil mentre s'estava acompanyat. L'impulsor de la plataforma, Alex Haigh, va batejar el fet d'ignorar algú amb el mòbil com a phubbing, una combinació de les paraules angleses phone (telèfon) i snubbing (ignorar). Haigh donava una solució -un joc anomenat Phublotto - per evitar que la gent fes servir els mòbils a taula. Abans de començar el sopar (tots els membres de la taula hi han d'estar d'acord) s'apilen tots els telèfons en una cantonada de la taula. La primera persona que agafi el mòbil haurà de pagar el sopar a tothom.

Els coberts i altres estris

El tovalló ha d'estar sempre a la falda, doblegat per la meitat

Si a la taula hi ha més d'un joc de coberts, començarem sempre amb els de més enfora. A l'hora de menjar, els braços s'han de mantenir tan enganxats com sigui possible al cos: "Com si tinguéssim dos folis a les aixelles i no poguessin caure". Pel que fa al tovalló, s'ha de col·locar sempre sobre la falda, doblegat per la meitat. "En cas que haguéssim d'aixecar-nos, cosa que hem d'evitar fer, hem de deixar el tovalló a l'esquerra del plat, i així no ens el retiraran. Quan hàgim acabat de manera definitiva, l'hem de deixar a la dreta", explica Guals. Una altra manera d'indicar que encara no hem acabat és deixar els coberts paral·lelament sobre el plat, el ganivet a la dreta i la forquilla a l'esquerra. A l'hora de brindar, d'altra banda, hem de recordar d'agafar la copa sempre pel peu, perquè no s'escalfi el cava. "I sempre mirant els ulls de la persona amb qui brindem", diu. Encara que no ens agradi el cava, va contra el protocol no brindar. Així que almenys hauríem de mullar-nos els llavis, explica l'assessora d'imatge, que posa com a mal exemple el cas de la princesa Letícia, que en alguna ocasió, per no beure alcohol, no ha brindat amb la resta de la taula.

La conversa

És recomanable no parlar de temes excessivament íntims

En arribar sempre s'ha de saludar la persona que ens ha convidat al sopar: "És un bon moment per conèixer directius o altres membres de l'empresa, sobretot en grans companyies. Tot i això, és important no forçar la situació, i esperar que algú ens presenti". Segons Guals, aquest tipus de sopars no són un bon moment per parlar de feina, però tampoc de temes excessivament íntims: "Sovint se sol generar un ambient de falsa confiança que pot prestar-se a confidències i, molt probablement, farà que l'endemà ens en penedim".

El comiat

Intentarem no marxar els primers, però tampoc els últims

"No ens aixecarem fins que ho faci l'amfitrió. El sopar no ha acabat fins després de les postres i el cafè", diu Guals. És important no oblidar-se d'acomiadar-se de la persona que ens ha convidat abans d'abandonar la festa. "I intentar no marxar el primer, però tampoc l'últim", subratlla. Segons l'assessora d'imatge, també és un bon detall de protocol enviar l'endemà un missatge d'agraïment a qui correspongui.

El perquè del protocol

Saber estar significa que es respecta la persona del costat

Sovint el protocol s'associa amb una idea casposa i antiquada. Sobre qui l'aprecia, Montse Guals respon: "Si tens una persona al costat que sí que coneix el protocol apreciarà moltíssim que el segueixis", i pot ser una bona oportunitat per donar una bona imatge davant una entrevista o una reunió. "Al final, el protocol consisteix a saber estar, que bàsicament significa que hi ha un respecte cap a l'altre. I això és el que és veritablement important".

stats