ECONOMIA
Portada 05/03/2015

L'empresariat de Balears situa la fiscalitat com el factor més limitador per als negocis

És dels més crítics de l'Estat, segons l'INE, i es queixa també de l'augment de la burocràcia

Jaume Perelló
2 min
Els empresaris illencs consideren excessiva la pressió fiscal.

PalmaSi hagués de triar un element com el més perjudicial i el que dificulta el desenvolupament de l'activitat econòmica, l'empresariat de les Balears ho té clar: la fiscalitat. El compliment de les obligacions tributàries, i la pressió que això suposa, és considerat pel 43,6% dels empresaris com el principal problema amb el qual s'enfronten per tal de tirar endavant els seus negocis. Només Extremadura i Galícia superen Balears en la percepció d'aquesta causa com el principal obstacle a l'activitat econòmica, segons les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística corresponents al seu observatori de la confiança empresarial.

No és aquest el sentiment majoritari dels empresaris de l'Estat, que situen com a principal inconvenient en la seva activitat l'entorn macroeconòmic, que els darrers anys no ha estat gens favorable. En canvi, els illencs consideren que aquest comportament de l'economia en l'àmbit global, tot i la dependència que té el turisme de la situació exterior, és el tercer dels seus problemes, amb un 33% de preocupació.

En segon lloc, amb un 36,2% de valoracions en aquest sentit, els empresaris consideren també com una greu inconveniència la morositat que afecta les seves empreses. Ara bé, encara que ocupa el segon lloc pel que fa als entrebancs que més han augmentat, a Balears la morositat no es pot considerar un problema tan greu si es té en compte que a tot l'Estat la mitjana és del 42% i hi ha comunitats com Extremadura on es frega el 50% d'incidència.

D'altra banda, tot i els esforços que anuncien les administracions a l'hora de reduir la burocràcia, els empresaris de Balears no tenen la impressió que res hagi millorat. De fet, davant l'1,6% d'enquestats per l'INE que assegura que s'ha reduït, un 16% d'empresaris creuen que ha crescut, mentre que un 51,4% diu que no ha variat. A més de ser els més crítics amb la fiscalitat, els empresaris de les Illes són també els més descontents per l'augment de la burocràcia. Un de cada 4 assegura que s'han incrementat els tràmits davant l'administració central per dur a terme la seva activitat, mentre que un 22,2% diu que també han d'emplenar més papers per relacionar-se amb la comunitat autònoma.

Augmenta el consum

Pel que fa a les bones notícies, l'empresariat illenc situa com a element més destacat el creixement de l'interès del públic pels seus productes, un indicador que creix un 14% i que significa que s'ha deixat sentir l'augment de la demanda.

Un dels altres elements que volia conèixer l'INE és l'opinió sobre la progressiva facilitació de l'entrada en funcionament de les empreses mitjançant les declaracions responsables per part de l'empresari, que en principi elimina controls i fa més ràpida l'obtenció de la llicència per operar. Només un 6% dels empresaris en tot l'Estat han manifestat haver notat alguna millora.

stats