Portada 09/08/2015

Flórez i la Simfònica sonen junts

El tenor peruà actuarà amb la banda de música aquesta nit a les 21.30 hores a l’Auditòrium

Catalina Mir
3 min
ENTRADES EXHAURIDES Ahir al matí ja s’havien esgotat  les 1.609 entrades per al concert.

PalmaEl tenor Juan Diego Flórez actuarà avui vespre, a les 21.30 hores, a l’Auditòrium de Palma, juntament amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB). És la primera vegada que el cantant peruà ofereix un recital a Mallorca i la segona que actua a les Illes Balears amb la banda de música autòctona: ho féu per primer pic l’any 2004 a Menorca, on, segons admet, va conèixer un públic del tot entregat.

El concert d’aquesta nit té lloc en el marc de la celebració dels 25è aniversari de l’Orquestra Simfònica i representa la clausura del cicle Estius simfònics. Ahir dematí, les 1.609 entrades ja s’havien exhaurit.

Durant el recital, a la veu de Flórez se li sumarà la de la soprano egípcia Fatma Said, amb qui interpretarà un repertori dividit en dues parts, de vuit i onze obres cadascuna. En la primera, es podrà sentir l’obertura de Carmen, de Georges Bizet, tres peces de l’òpera Romeu i Julieta, de Charles Gounod, i quatre del compositor italià Gaetano Donizetti, les obres del qual Flórez ha interpretat en nombroses ocasions. La segona meitat del recital arrencarà, com la primera, amb la música de Bizet i Gounod. No obstant això, el repertori serà més variat: s’interpretaran temes de 10 compositors diferents, com Massenet, Puccini o Mascagni.

Segons Flórez, el programa del concert aspira a ser una combinació equilibrada entre les peces més famoses del món de l’òpera i d’altres menys conegudes. “És un programada sofisticat i carnal alhora, amb una segona part més festiva, i també alguna sorpreseta”, va afirmar ahir durant la presentació de l’esdeveniment.

Darrere d’aquesta heterogènia selecció d’obres s’hi amaga una voluntat que el mateix director de l’OSIB, Pablo Mielgo, no va dubtar a explicar: captar el públic aficionat. “L’entrada d’un seient de platea ha costat 30 euros i 15 la d’un seient de l’amfiteatre. Molta gent m’ha demanat per què les entrades eren tan barates. Doncs perquè, com diu el refrany, la cultura per als pobres no ha de ser una pobra cultura. Tothom ha de poder accedir a la millor cultura. Ben segur que, amb un artista de la talla de Flórez, hauríem pogut recaptar més diners, però menys voluntats”, detallava Mielgo.

Per part seva, amb relació al concert, la consellera de Participació, Transparència i Cultura, Esperança Camps, ha afirmat que el Govern continuarà lluitant perquè les quatre illes “tenguin una orquestra com l’OSIB, capaç d’actuar amb estrelles com Juan Diego Flórez i regalar-nos moments màgics com el que segurament viurem aquesta nit”. També ha agraït el patrocini a l’OSIB del banc Mirabaud.

La música més solidària

Juan Diego Flórez va afirmar ahir que no creu que la música hagi de ser quelcom relatiu a l’elit i que s’ha de “portar al poble”. De fet, quan no canta ni assaja, el tenor es preocupa d’ajudar els més desfavorits, especialment els nins.

El 2001 va fundar Sinfonía por el Perú, un projecte social inclusiu que té com a objectiu ajudar els infants i joves més vulnerables del país a través de la creació d’orquestres i cors en l’àmbit nacional. Segons Flórez, per crear-lo es va inspirar en el Sistema Nacional d’Orquestres Juvenils i Infantils de Veneçuela, un país on, defensa el tenor, “la música clàssica és més important que l’esport”.

En reconeixement a la seva tasca, el 2012 va ser nomenat Ambaixador de Bona Voluntat de la UNESCO i el gener de 2014 va ser premiat pel Fòrum econòmic mundial amb el Crystal Award.

Al setembre Flórez estrenarà un nou disc titulat Italia, dedicat a la música italiana popular.

Gravar-se amb el mòbil

Quan canta en un teatre, Flórez té per costum deixar el seu telèfon mòbil al camerino mentre grava l’actuació. Més tard, s’escolta, s’analitza i intenta millorar, segons explicava ahir. I afegia: “Som molt autocrític amb mi mateix i no m’atur a pensar si som el número u o no”.

A més a més, el tenor, l’especialitat del qual és el belcant, actualment intenta endinsar-se en el món del repertori romàtic francès. “Vaig amb cura i a poc a poc, perquè és un altre tipus de cant i d’estil”, va afirmar.

stats