Portada 25/04/2015

Fotos i moda amb ulls joves

El Festival de Hyères celebra els seus trenta anys amb Chanel com a convidada d’honor

Alícia Sans
3 min
Festival  De Hyères Fotos i moda amb ulls joves

ParísPer trentena vegada consecutiva, la ciutat de Hyères, al sud-est de França, acull el prestigiós Festival Internacional de Moda i Fotografia, inaugurat dijous pel seu director i creador, Jean-Pierre Blanc, i que tindrà lloc fins dilluns. Creat en els seus inicis amb el nom de Saló Europeu de Joves Estilistes -més tard ampliaria horitzons i creativitat acollint fotògrafs, per això el canvi de nom-, té per objectiu promoure una nova fornada de joves talents a través d’un concurs, dotat amb 15.000 euros gràcies als seus patrocinadors. “El nivell és alt. El festival rep només en fotografia uns 800 treballs, dels quals al final només en queden 10, així que s’intenta ser rigorós en la tria per seleccionar els millors”, explica Raphaëlle Stopin, comissària de les exposicions de fotografia.

Els 20 treballs seleccionats -10 d’estilisme i 10 de fotografia- tenen l’oportunitat de mostrar les seves creacions a les figures consagrades del sector que conformen el jurat. Al seu torn, els experts respiren nous aires amb el talent naïf -en el sentit de no pertorbat per la indústria- dels participants.

Per celebrar aquest tricenni, la convidada d’honor i principal patrocinadora d’aquest any és la firma de moda Chanel, amb el seu director artístic, Karl Lagerfeld, al capdavant. L’acompanyen la seva mà dreta, Virginie Viard, directora de l’estudi Chanel, i Eric Pfrunder, director d’imatge de la marca i col·laborador pròxim al dissenyador. La tria de Lagerfeld com a director artístic honorífic del festival no ha sigut fortuïta. A més de dissenyar les peces de roba per a la marca, Lagerfeld sovint s’encarrega de fotografiar-les. “Componc una foto de la mateixa manera que faig un dibuix, però el joc de la llum dóna a la fotografia una nova dimensió”, afirma Lagerfeld. Aquest binomi de moda i fotografia que el dissenyador posa a la pràctica casa a la perfecció amb l’ànima del festival.

Participants d’arreu

En l’apartat de fotografia, “l’especificitat d’aquest any és la internacionalització dels candidats -explica Stopin-. Hi ha fotògrafs de països que mai abans s’havien seleccionat, com ara l’Índia”, afegeix. L’altra particularitat és l’interès pel retrat, “tot i que cada treball s’enfoca de manera diferent”, diu Stopin. A In loving memory of, de Sushant Chhabria, per exemple, el retrat el formen diferents imatges de necrològiques que l’artista ha col·leccionat durant anys, i ha creat així una nova persona. Chhabria relaciona el procés de “reciclatge de morts” amb la idea de la reencarnació.

A més dels treballs que concursen, el Festival de Hyères proposa diverses exposicions, entre les quals hi ha Sandringham road process, de l’artista italià Lorenzo Vitturi. “Posteriorment al seu pas pel Festival de Hyères de l’any passat, va realitzar una gran exposició a The Photographers’ Gallery, a Londres, i després de tot plegat la galeria novaiorquesa Yossi Milo va voler representar-lo”, assegura Stopin, que recomana visitar l’exposició. “Lorenzo ha treballat anteriorment amb el decorat cinematogràfic i això es reflecteix en les seves fotografies”, afegeix.

Sandringham road process parteix d’una col·lecció de fragments i detritus d’un abocador d’un barri de Londres, Dalston, que des de fa un temps està patint un procés d’especulació immobiliària que l’està transformant totalment. Vitturi utilitza la fotografia englobant-hi l’escultura i la instal·lació.

Un català entre els finalistes

La presència de Guillem Rodríguez Bernat, llicenciat en disseny de moda des de fa dos anys, entre els deu seleccionats és noticiable. No només perquè és l’únic home, sinó també perquè “la participació de dissenyadors espanyols no és freqüent”, en paraules de Maïda Grégory-Boina, directora artística de moda del festival des del 1990. “Estic contenta que el Guillem sigui entre els deu finalistes perquè deixa la porta oberta a països que surten una mica de la línia, que tenen un concepte de modernitat diferent del dels països que més sovint estan seleccionats”, diu Boina. Rodríguez va presentar ahir al vespre la seva col·lecció titulada La nuit, amb un total de set looks, en el marc del Festival de Hyères. “El concepte que s’amaga darrere La nuit és extremadament nou i aquesta idea de novetat és un dels elements essencials per guanyar el concurs -explica Boina-. A més, la col·lecció està molt ben feta”, conclou. Demà és el dia en què s’anunciaran els dos guanyadors -un per cada categoria- del Festival de Moda i Fotografia de Hyères 2015.

Paral·lelament al festival, i a la mateixa seu, la Villa Noailles, hi té lloc la quinzena edició de les Trobades Internacionals del Tèxtil i la Moda, en què professionals del sector es reuneixen en taules rodones per debatre, en aquesta ocasió, sobre el desenvolupament sostenible de la moda i el paper que la xarxa social Instagram té en la indústria, entre altres qüestions. El fotògraf i realitzador noruec Sølve Sundsbø ofereix avui una xerrada sobre el seu treball i la fotografia que du a terme, que va des dels retocs pintats a mà fins a l’exploració de la 3D.

stats