TEMA DEL DIA
Portada 06/07/2015

Ensenyat vol substituir el fems estranger pel de les altres illes

Menorca i Eivissa han de tancar els abocadors el 2018 perquè ho ordena la UE

Q. Torres
3 min
Maria Salom i Miquel Ensenyat, s'han reunit aquest dilluns per fer el traspàs de poders.

PalmaEl nou president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat (MÉS), planteja una fórmula perquè la decisió de prohibir la importació de fems per cremar a Son Reus no provoqui de retruc un increment de la taxa d'incineració que paguen els ciutadans. L'equip de govern progressista pretén compensar-ho amb l'arribada de fems de Menorca, Eivissa i Formentera.

El Consell de Mallorca alerta que la resta d'illes continuen eliminant els seus residus en abocadors i, per tant, es veuran afectades per la directiva europea que prohibeix els abocadors l'any 2018. L'incompliment d'aquesta directiva d'abocador zero faria perillar l'arribada de Fons Feder a la Comunitat, segons ha dit Ensenyat. Per això, el Consell de Mallorca proposarà als altres gestionar els seus residus, tenint en compte que el transport podria ser subvencionat per l'Estat.

Actualment, tot i que de manera temporal, ja es tracta a Mallorca el fems generat a Menorca, fins que es resolguin els problemes detectats a l'abocador del Milà. El Consell de Mallorca cobra al de Menorca la mateixa taxa d'incineració que paguen els ciutadans mallorquins per la gestió dels seus residus sòlids urbans, 131,36 euros per tona.

Fins ara els responsables del PP havien justificat la importació de fems com una mesura per no haver d'incrementar la taxa de residus que paguen els ciutadans. Ensenyat ha deixat clar aquest dilluns, després que l'anterior presidenta, Maria Salom, li fes el traspàs de poders, que el nou Consell aturarà la importació de fems, que ara arriben d'Itàlia, d'Irlanda del Nord i de Sabadell. Ha reconegut que les instal·lacions de la incineradora de Son Reus estan sobredimensionades i que l'empresa concessionària plantejava dur fems de fora per rendibilitzar la inversió. En endavant, els fems estrangers se substituirien pels de Menorca, Eivissa i Formentera i, a més de contribuir a rendibilitzar la inversió del concessionari, es resoldria el problema que aquestes illes hauran d'afrontar abans del 2018.

Ensenyat i Salom han mantingut una trobada aquest dilluns per fer efectiu el traspàs de poders. Ambdós han situat la reunió dins la “normalitat” que marca el procés. Ensenyat ha reconegut que el principal problema de la institució és que s'ha de “repensar” el seu paper “perquè sigui una institució útil per resoldre els problemes dels ciutadans”. En aquest sentit, ha defensat que es compleixi l'Estatut o que es modifiqui. Complir l'Estatut vol dir que el Consell de Mallorca ha de rebre les competències en promoció i ordenació turística, joventut, agricultura i transport terrestre. També ha defensat la necessitat de revisar el Pla territorial i de modificar les lleis territorials del PP (com la llei del sòl, l'agrària o la turística) que han minvat les competències de la institució.

Assessors i sous

Després del traspàs de poders, els portaveus dels grups polítics de la institució s'han reunit per aprovar qüestions relatives a sous i assessors. Tot i que l'equip de govern es redueix el nombre d'assessors i estalviarà 168.826 euros a l'any (es passa dels 450.000 euros amb Salom als 282.000 actuals), l'increment del nombre de grups com a conseqüència del resultat electoral (hi havia tres grups i ara n'hi ha sis) suposarà una despesa addicional en dedicacions exclusives de 344-800 euros a l'any. Ara tots els grups tindran, com a mínim, una dedicació plena per als consellers electes.

Amb la distribució aprovada, el PP tindrà un portaveu i quatre consellers amb dedicació plena; el PSIB, un portaveu i tres consellers amb dedicació plena; MÉS, un portaveu i tres consellers amb dedicació plena; Podem, un portaveu i tres consellers amb dedicació plena; El Pi, un portaveu i una dedicació plena; i Ciutadans, un portaveu. Tot i que aquesta és la relació aprovada, no tots els grups aprofitaran tots els sous. A més, s'ha aprovat la distribució d'assessors: el PP en tindrà cinc; el PSIB i MÉS en tindran quatre cada un; Podem, tres; El Pi, dos; i Ciutadans, un.

El procés de constitució del nou Consell continuarà aquest dimarts, amb l'acte de presa de possessió dels consellers insulars executius. Dijous faran el mateix els directors insulars.

stats