Balears 16/10/2014

Ebola: una alerta sanitària que Espanya ha convertit en alarma social

L'epidemiòleg Antonio Pareja adverteix que s'han pres mesures "de complaença" sense cap justificació, com l'aïllament dels asimptomàtics o abaixar el llindar de febre

Antònia Artigues
3 min

PALMAPareix que les autoritats espanyoles, i darrere les de Balears, han optat per una situació "d'alarma social" més que per complir estrictament les pautes que marca una alerta sanitària com és la de l'ebola. Almanco així es pot deduir de les paraules de l'epidemiòleg Antonio Pareja, responsable de la Unitat d'Epidemiologia i Control de Malalties Infecciones de Son Llàtzer, en una conferència estibada d'estudiants d'infermeria pronunciada aquest dimecres a la UIB.

Pareja no ha pogut ser més clar i ha posat en evidència que tot el que s'ha fet, almanco fins ara, pareix més aviat el que no s'ha de fer davant una alerta sanitària.

De fet, Pareja ha començat advertint que l'alerta sanitària de l'ebola existeix ja des de fa mesos, però sembla que a Occident ens n'hem adonat ara, "quan hem vist les orelles del llop". Pareja ha estat molt dur tant amb l'actuació dels responsables polítics com dels mitjans de comunicació per l'alarma creada.

A més d'explicar amb detall l'origen de la malaltia (pareix que el primer cas fou el 2003, un nin que menjà una poma mossegada per una ratapinyada), els símptomes, aclarir que la letalitat global és del 48% i que l'ebola té una taxa de reproducció molt inferior a altres virus, l'epidemiòleg ha qüestionat els canvis de protocols d'actuació que s'han decidit a Espanya –i que, en conseqüència, s'aplicaran també a Balears– arran de la crisi viscuda pel contagi de l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero.

Per exemple, Pareja ha apuntat que ni l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ni el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties, ni les autoritats sanitàries dels Estats Units no han modificat aspectes del protocol com ara el llindar de la febre, que mantenen en els 38,6 graus. Pareja ha vingut a dir que a Espanya s'ha improvisat i s'han adoptat mesures sense justificació, quasi per fer alguna cosa. Igualment, Pareja ha explicat que l'OMS continua sense recomanar que s'aïlli els casos asimptomàtics, mentre que "a Espanya tenim 15 aïllats per psicosi", critica durament Pareja. "Són mesures per complaença i falta de credibilitat", ha destacat.

I aquí no han acabat les crítiques. Pareja ha detallat que el que és exigible és, en primer lloc, crear un comitè científic amb currículum dels qui l'integren. S'ha de saber qui són els experts que marquen les pautes. Tant a Balears com a l'Estat "no ho sabem". També es crea un comitè d'alerta i se sol designar una "única cara" del brot. "Aquí hem creat un comitè d'alarma social", ha emfatitzat l'epidemiòleg.

El doctor Pareja ha insistit que en una alerta sanitària hi ha dues coses clau: la coordinació entre els professionals sanitaris i l'administració i la transparència. Res d'això ha passat. En aquest sentit, el metge ha destacat que mentre les administracions van dient que tot va bé, protocols, protecció, formació... els professionals adverteixen que de cap manera aquesta és la realitat, sinó més aviat la contrària.

Els professionals continuen desinformats

Precisament aquest dimecres el Comitè de Seguretat i Salut de l'hospital de Son Espases ha alertat que persisteix la confusió sobre el protocol i les mesures que s'han d'adoptar en resposta al virus de l'ebola. Creuen que no està aclarit tot allò que té a veure amb formació, equips, recollida de residus i ubicació de pacients amb sospita de contagi.

En una carta el comitè ha assegurat no haver rebut informació de la gerència de Son Espases sobre les darreres modificacions i pla de mesures a adoptar en l'assistència davant la sospita o en el cas que es confirmi un cas d'ebola, malgrat haver-la demanat.

El conseller assegura que s'aprofundeix en la formació

Per part seva, el conseller de Salut, Martí Sansaloni, ha informat aquest dimecres que des del Ministeri de Sanitat s'ha atès la seva petició d'establir una formació reglada i uniforme per a tots els professionals i que, en aquest sentit, el Ministeri s'ha adreçat ja a la Conselleria per tal que designi un representant que, juntament amb els de les altres comunitats, seran els qui definiran aquest pla de formació. El conseller ha insistit que tant la formació com els protocols s'han d'anar adaptant a les evidències. Ha subratllat que des del mes d'agost s'estan fent cursos formatius als professionals de Balears i avui ha fet públic que s'ha canviat la ubicació de l'habitació d'aïllament a l'hospital de Son Espases, la qual s'ha traslladat a un lloc on hi ha més espai i millors condicions perquè els professionals es puguin posar i llevar l'equip de seguretat amb totes les garanties. Cal recordar que un dels principals problemes que es detectaren a l'hospital Carlos III fou la mínima dimensió de les encluses on els sanitaris es posaven l'equip i, arran d'això, s'ha revisat la situació a Son Espases i s'ha decidit canviar l'habitació d'aïllament. La infermera Marta Torán –que ha acompanyat el doctor Antonio Pareja en la seva conferència a la UIB– ha deixat clar que sempre hi ha d'haver dues persones en el procés de posada i llevada de l'equip.

També ha anunciat Sansaloni que els cursos de formació per l'ebola s'estendran als professionals dels cossos i forces de seguretat (policies i Guàrdia Civil).

stats