PALMA
Portada 13/11/2014

Cort confirma la privatització de biblioteques i hi destina 263.000 euros

Malgrat les crítiques dels bibliotecaris, Gilet defensa que la gestió indirecta dels centres de Son Gotleu i Son Cànaves permetrà augmentar horaris i activitats

Lluís Planas
2 min

PalmaEls pressuposts de l'Ajuntament de Palma per al 2015 confirmen la privatització de la gestió de dues de les biblioteques de la xarxa municipal i els comptes del departament de Cultura reserven per a això una partida de 263.000 euros, amb un increment de més del 30%. El regidor Fernando Gilet ha defensat que aquesta "gestió indirecta" de les biblioteques de Son Gotleu i Son Cànaves –Secar de la Real– permetrà "millorar-ne la gestió, amb més activitats, horaris més amplis i un millor accés a la cultura dels més joves".

La confirmació de la privatització de les biblioteques públiques arriba després de les dures crítiques contra aquesta decisió de l'equip de govern del PP llançades aquest dimecres per part dels mateixos bibliotecaris de Palma a través d'un comunicat. Denunciaren que la privatització recau sobre els dos centres de la xarxa més nous, on s'han invertit més doblers públics els darrers anys i que experimenten un creixement més important, tant de préstecs com de visitants. Els grups de l'oposició, PSOE i MÉS, també han criticat les intencions de Cort.

En la seva explicació del pressupost de Cultura per a l'any que ve, Gilet també ha sostingut que el nou model de gestió de la xarxa de biblioteques permet "potenciar les anomenades 'de zona', les quals obren de 8.30 a 20.30 i els dissabtes de 9 a 13 hores". Els bibliotecaris responen que això "no compensarà, ni prop fer-s'hi, el dany irreparable que ja han fet al servei dinamitant la confiança dels treballadors". Així mateix, es demanen si l'Ajuntament destinarà doblers per dinamitzar les biblioteques privatitzades "i els nega pel mateix concepte a les biblioteques de barriada de gestió directa".

Al marge d'això però igualment respecte de les partides dels pressuposts destinades a les biblioteques municipals, augmenten de manera important per a adquisicions per al fons de llibres (un 60%, fins a arribar als 35.000 euros) i per a l'oferta de premsa, revistes i publicacions, que serà de 30.000 euros i s'incrementa un 30%.

La proposta de la candidatura a la Unesco, imminent

En tot cas, el pressupost de l'Ajuntament de Palma destinat al departament de Cultura i Esports passa dels 26 milions d'euros d'enguany a només 22,9 milions, una minva del 12% que s'explica principalment pels 2,8 milions que deixa de percebre l'Institut Municipal d'Esports (IME) després d'acabar-se la rehabilitació del palau d'esports de Son Moix. Gilet ha afirmat així que el pressupost destinat a Cultura "és realista i consolida, reafirma i marca l'estratègia d'un projecte cultural a llarg termini".

El tinent de batle ha avançat també que en els propers dies es convocarà la comissió per definir una proposta de candidatura a Patrimoni Mundial de la Unesco, "un camí llarg i ambiciós" durant el qual ha dit que es facilitarà als ciutadans de Palma "un millor coneixement dels encants i la història de Palma, a més de la importància d'aquesta distinció".

Entre d'altres fites del seu departament per al proper any, Gilet ha explicat que s'organitzaran activitats d'homenatge a Ramon Llull, de la mort del qual es commemora el 700è aniversari. Pel que fa a les arts escèniques, ha assegurat que el pressupost "consolida el projecte referencial de cadascun dels tres teatres municipals, que dóna contingut i sentit a cada un d'ells". Així mateix, ha destacat la posada en marxa de PalmaDansaLab, que obrirà el teatre municipal Xesc Forteza al sector de la dansa professional i semiprofessional, per a la creació de tallers i programació.

stats