TEMA DEL DIA
Portada 17/09/2014

Son Espases sí, Sa Nostra no

5 claus per entendre per què el PP accepta una comissió d'investigació i no l'altra

Quim Torres
2 min

PalmaEl PP permetrà dimarts que el Parlament aprovi la creació d'una comissió d'investigació sobre Son Espases i impedirà que se'n constitueixi una altra sobre Sa Nostra. Per què?

1. L'objectiu de la comissió d'investigació

El posicionament del PP deixa entreveure que no planteja la comissió d'investigació com un mecanisme per contribuir a aclarir què ha passat en cada qüestió concreta, sinó com un mitjà per intentar desgastar els seus adversaris polítics, ara a l'oposició. Per això condiciona la creació de la comissió d'investigació de Son Espases al fet que també es discuteixin aspectes que afecten la gestió del Pacte, com la construcció de l'hospital, la modificació del contracte amb la concessionària o l'execució dels accessos, encara que aquests no figurin en la petició de creació de la comissió mateixa (limitada només a l'elecció del solar i al procés d'adjudicació) ni siguin objecte d'investigació judicial.

2. El 'no' a Sa Nostra

Malgrat que en altres comunitats autònomes s'han fet comissions d'investigació relacionades amb la gestió d'entitats financeres durant la crisi o se n'ha fet comparèixer els responsables als respectius parlaments autonòmics (Catalunya, Aragó, Extremadura i Galícia; aquesta darrera, amb majoria absoluta del PP), el PP balear opta aquí per no fer-ho. Per què? Bàsicament perquè no li interessa posar el focus sobre Sa Nostra i, encara que el procés de reestructuració de l'entitat s'inicià en època del Pacte, s'estima més que no es qüestioni els gestors de l'entitat que no aprofitar, com a Son Espases, per posar el ventilador.

3. Els motius de MÉS

Amb la petició d'una comissió d'investigació, que va fer el juny passat, el grup MÉS es convertia en la primera formació política de Balears que situava el focus sobre aquesta entitat financera i qüestionava públicament el seu procés de reestructuració, una qüestió fins fa poc tabú. "Sa Nostra ja no és nostra", ha repetit el diputat Miquel Àngel Mas, qui signava la petició d'investigació. MÉS considera que, amb l'entrada de Sa Nostra a BMN, Balears ha perdut un important patrimoni social, econòmic i també polític sense que ningú n'hagi donat explicacions. Ara, les decisions de l'entitat ja no es prenen a Balears, sinó a Múrcia, al·leguen.

4. La resposta del PP

Oficialment, els populars justifiquen la negativa al·legant que ja es donaren explicacions en una compareixença del conseller d'Hisenda, Josep Vicent Marí, la primavera passada al Parlament. En aquesta compareixença, que es produí gairebé dos anys després que fos demanada pel grup MÉS, Marí va fixar en un 1,8% el pes de Sa Nostra dins el grup BMN, però no va aclarir com una entitat financera de referència a Balears com Sa Nostra, que el 2007 tenia 230 oficines, 650.000 clients, 1.500 treballadors i una quota de mercat de més del 30%, set anys més tard només representa un 1,8% de BMN.

5. De que té por el PP?

Una comissió d'investigació podria suposar que es qüestionassin determinades operacions portades a terme per l'entitat que foren avalades pel seu consell d'administració, en el qual hi havia representants de diverses formacions polítiques, no només del PP. No tan sols es podrien posar en dubte els gestors de l'entitat, sinó també els polítics que permeteren la seva actuació. S'entén que, amb el seu 'no' a la comissió d'investigació, el PP vol evitar que tot això pugui passar.

stats