L’EDITORIAL
Portada 13/04/2014

Cal diversificar l’oferta per allargar la temporada turística

2 min

El sector turístic, un dels pilars de l’economia balear, fa anys que està permanentment qüestionat i permanentment en procés de reinvenció. És un món tan dinàmic com inestable. No hi ha èxit en aquest terreny que no vagi acompanyat d’una creu. Tothom té clar que el sector turístic és cabdal per al país, però també són majoria els que hi troben febleses: la seva tendència expansiva sovint és negativa tant per al medi ambient com per a la convivència harmònica. En termes econòmics, la inversió en turisme pot desincentivar l’aposta per sectors industrials punters, a més de crear llocs de treball en general poc qualificats. El turisme, doncs, podríem dir que és un motor, sí, però un motor contaminant, sorollós i dotat d’una mecànica massa primitiva. I, tanmateix, en plena crisi resulta irrenunciable la riquesa que genera aquesta ambivalent indústria de serveis.

Balears és un sòlid país turístic. Ho és des de fa dècades. Ha sabut mantenir l’atractiu, ha sabut diversificar-se. De l’inicial sol i platja, s’ha passat a un model més plural, en què també hi ha oferta rural, cultural (festivals, museus, patrimoni), gastronòmica, comercial i de lleure massiu. A més, darrerament s’ha començat a potenciar Palma com una destinació turística de cap de setmana i s’ha activat d’una manera espectacular l’arribada de creuers que omplen el centre de Ciutat durant unes hores. Aquests fets, vinculats a l’atractiu que tenen les Illes per a la pràctica d’esports com el ciclisme, han contribuït a l’arribada de turistes fora de la temporada alta. Però no basta.

L’estacionalitat, com s’ha demostrat amb la important davallada en l’arribada de turistes durant els mesos de gener i febrer, s’està aguditzant, i això acabarà restant competitivitat a les Illes Balears respecte d’altres destinacions. Tot i que s’ha fet darrerament, cal diversificar encara més l’oferta perquè si es continua basant-ho gairebé tot en el sol i platja, que encara ara atreu el gruix dels visitants que rep l’Arxipèlag, ens condemnam a temporades curtes i massificades, amb les conseqüències ja conegudes per als mateixos turistes, per als habitants, per a l’economia i per al territori.

stats