OBSERVATORI
Portada 16/05/2015

Balears no és país per a joves

Llorenç Pou
2 min

Professor d'Economia Aplicada de la UIBLa manca d'ocupació dels joves és un dels principals problemes de la nostra societat, tal com ho demostra una taxa d'atur juvenil del 51%.

La diagnosi del problema juvenil feta pels nostres governs (i la troika) es pot sintetitzar en dues idees. D'una banda, el problema dels joves és el mateix que el del conjunt de la societat, per la qual cosa s'arreglarà tan prest com l'economia creixi. De l'altra, la seva contractació és massa cara, de manera que cal bonificar-la i flexibilitzar el mercat de treball.

Enfront d'aquesta diagnosi, quina ha estat l'evolució laboral dels joves balears en els darrers anys? En el període 2011-2014, on en global l'ocupació ha crescut lleugerament (encara que no el total d'hores de feina), resulta que els majors (30 i més anys) han aconseguit augmentar l'ocupació un 6,3%, mentre que els joves l'han minvat un -5,9%. Per tant, el problema dels joves no és de creació global d'ocupació, sinó el resultat de problemes específics. El mateix es pot dir del principi de la crisi, 2007-2011: la caiguda es concentrà especialment entre els joves, mentre que l'ocupació augmentà entre els majors de 44 anys. Quelcom falla amb els nostres joves. No és sols una qüestió d'insuficiència de creixement macroeconòmic.

Si el problema dels joves fos que resulten massa cars de contractar, aleshores l'ocupació hauria almanco d'haver pujat en l'anterior fase expansiva. Idò tampoc: també caigué entre 2003 i 2007. I pensin que aquí teníem la construcció desbordada.

Tot plegat, les dades mostren que el problema no és de creixement econòmic ni de costos. Al contrari, és estructural i fa temps que roda. De fet, els joves han passat d'ésser el 12,6% del total d'ocupats el 2003, a sols el 5,7% el 2014.

Cal idò començar a replantejar les estratègies. Les polítiques de bonificació i flexibilització laboral s'han mostrat inútils. Insistir-hi és aprofitar l'avinentesa per legislar en benefici d'alguns. Al meu parer, els dos aspectes clau per incidir-hi són la formació i l'experiència laboral. Quant al primer, cal engegar experiències formatives més modernes i donar-los suport amb recursos a l'altura del problema. Hom creu que aquí el major marge d'actuació rau en les polítiques formatives de l'àmbit laboral. Una dada aclaridora: el 75% dels aturats tenen, com a molt, l'ESO. L'altre aspecte és que ara els majors expulsen els joves del mercat de treball, ja que disposen de més experiència laboral. Per això, un repte urgent passa per redirigir els recursos europeus de garantia juvenil envers la creació directa de llocs de feina per als joves.

En definitiva, ens trobam davant un repte estructural que demana estratègies noves. Ens hi jugam massa com per romandre passius, tot cofois perquè l'economia comença a créixer. Em resistesc a pensar que Balears no és país per a joves.

llorenspou.wordpress.com

stats