Política 10/04/2014

La fiscalia s'oposa a l'extradició a l'Argentina de Billy el Niño, reclamat per tortures durant el franquisme

L'Audiència Nacional prohibeix als mitjans difondre el rostre de l'exinspector de policia

Agències
4 min
'Billy el Niño' davant del jutge aquest dijous. El magistrat ha prohibit als mitjans difondre la imatge de l'exinspector de policia, considerat autor de tortures durant el franquisne / EFE

MadridL'exinspector de policia Juan Antonio González Pacheco, 'Billy el Niño', s'ha oposat en una vista celebrada a l'Audiència Nacional a ser extradit a l'Argentina, on és reclamat per tortures en el franquisme. També s'hi ha mostrat contrari el fiscal, amb l'argument que els fets de tortura estarien prescrits i, a més, poden ser investigats a Espanya. El fiscal ha plantejat que s'ofereixi a l'Argentina denunciar els fets davant els tribunals espanyols, si més no per aconseguir que les víctimes puguin ser escoltades, cosa que fins ara no ha passat. Tot això, en un dia en què l'Audiència Nacional ha decidit protegir la imatge del presumpte torturador i ha prohibit la difusió de la seva imatge. L'exinspector de policia, famós per l'acarnissament amb què torturava i vexava els detinguts, ha entrat i sortit de l'Audiència amb un casc de motorista al cap, fet que ha indignat les víctimes.

Algunes víctimes han estat presents durant la vista. Quan intervenia l'advocat de l'expolicia un dels afectats li ha interromput per cridar que ell va estar 62 dies amb tractament sanitari per les lesions que va patir. Billy el Niño, de 68 anys, s'ha limitat a dir que no accepta el seu lliurament a l'Argentina, que ja està jubilat, que no recorda haver estat processat, i que mai va tenir un sobrenom. Abans de començar la vista l'advocat de Billy el Niño ha al·legat que el seu client ha rebut amenaces i ha patit seguiments, motiu pel qual ha demanat que no hi hagués enregistrament d'imatges. Finalment, el tribunal ha permès l'enregistrament, però ha prohibit mostrar la cara del reclamat.

"Desitjos de justícia"

Durant el seu informe, el fiscal ha recordat que Billy el Niño és reclamat per uns fets ocorreguts entre el 1970 i el 1975 que podrien constituir delicte de tortures i fins i tot de lesa humanitat, per als quals serien competents els tribunals espanyols. Tot i que això és cert, els delictes ja han prescrit a Espanya a causa del temps transcorregut. Segons el fiscal, per atendre "compromisos diplomàtics" es podria permetre a les autoritats argentines la presentació d'una denúncia en els tribunals espanyols perquè a més les víctimes puguin ser escoltades i exposin les circumstàncies de les seves detencions i les il·legalitats que van patir i "aprofundir en els seus desitjos de justícia". Pel fiscal, així es va fer amb dos presos republicans al camp de Mauthausen.

Amnistia

L'advocat defensor de Billy el Niño també s'ha oposat a l'extradició pels mateixos motius exposats pel fiscal i ha recordat que a més és d'aplicació al seu patrocinat la llei d'amnistia del 1977. El lletrat s'ha oposat que s'incoï un procediment penal a Espanya arran d'una possible denúncia de l'Argentina, ja que el Tribunal Suprem no ho permet si la fi no és una sentència penal sinó només indagar en l'assumpte. Així mateix, ha dit que és causa de denegació de l'extradició el fet que ni el reclamat ni les suposades víctimes tenen arrelament a l'Argentina.

Protegir-ne la imatge

L'advocat de la Coordinadora Estatal de suport a la Querella Argentina de crims del franquisme (CEAQUA), Carlos Slepoy, ha titllat de "ridícula" la prohibició de difondre el rostre de l'exinspector Juan Antonio González Pacheco perquè ja ha sortit publicada en mitjans de comunicació i ha advertit que el que realment vol evitar és sortir a la premsa "compareixent davant un tribunal de Justícia". A la seva sortida de l'Audiència Nacional, finalitzada la vista d'extradició en què l'exinspector s'ha negat a ser entregat a l'Argentina, Slepoy ha qualificat com un "triomf" de les víctimes el fet "d'aconseguir seure davant d'un tribunal un presumpte torturador durant el franquisme".

L'advocat ha destacat que el fiscal ha utilitzat "el condicional" quan afirmava que els delictes podrien estar prescrits i ha instat el Ministeri Públic a presentar una denúncia davant els jutjats espanyols si els considera competents per investigar aquests fets. Slepoy ha lamentat que l'Argentina no hagi tingut "una posició activa" personant-se en el procediment i actuant com la "veu" dels afectats. A més, ha afirmat que els jutges i els fiscals espanyols tenen una "pressió enorme" en aquest cas i que el representant del Ministeri Públic "obeeix ordres jeràrquiques". "Emparen la impunitat del franquisme", ha dit. El cas de Billy el Niño, localitzat per casualitat per una antiga víctima que viu a només uns metres del seu habitatge a Madrid, ha arribat fins i tot a ser portada del 'New York Times'.

Aixecades les mesures cautelars

Al final de la vista la Sala ha aixecat les mesures cautelars que havia dictat sobre l'exinspector per garantir la seva presència en la vista d'aquest dijous, de compareixences setmanals, prohibició de sortir del territori espanyol i retirada del passaport.

El cas Nines

El dia 3 d'aquest mes d'abril, l'Audiència Nacional va acollir una altra vista d'extradició dins de la mateixa querella plantejada a l'Argentina per víctimes de la dictadura franquista: la de l'ex guàrdia civil Jesús Nines Aguilar, que igualment es va oposar a ser entregat. A la vista d'extradició del capità Nines el fiscal també es va negar a l'extradició i va encoratjar el govern argentí a presentar una denúncia al jutjat de Zarauz, on suposadament l'ex guàrdia civil va cometre tortures als anys 60.

stats