Política 21/10/2016

El rei concentra les consultes als líders polítics per facilitar que la investidura de Rajoy sigui dissabte

Si el candidat del PP té expectatives de superar la votació, Felip VI comunicarà a la presidenta del Congrés el nom del candidat per poder convocar el ple d'investidura

Europa Press
2 min
Mariano Rajoy creia que Felip VI li seguiria el joc durant la investidura i mantindria el procés aturat fins que el president en funcions tingués prou suports per tornar a rebre l’aval del Congrés.

BarcelonaEl rei Felip VI tancarà la ronda de consultes amb els partits per intentar designar un candidat a la investidura amb una audiència amb el líder del PP, Mariano Rajoy, el dimarts a les 15.30 h a la Zarzuela. Així, el monarca intenta concloure els contactes unes hores abans que les rondes anteriors per tal de facilitar la convocatòria d'un ple d'investidura com més aviat millor, el mateix dimecres 26 d'octubre si fos necessari. Abans de Rajoy, el rei s'haurà vist dimarts a les 13.30 h amb el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, que li traslladarà la decisió que els socialistes hauran pres aquest diumenge al comitè federal. Tot sembla indicar que el PSOE optarà finalment per l'abstenció i facilitarà el govern del PP per evitar anar a unes noves eleccions. Fernández serà el penúltim líder que rebrà el monarca, que ha convocat els representants polítics de menor a major nombre d'escons al Congrés. Abans de Fernández, aquell dimarts passaran pel despatx del cap d'Estat el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, a les 10 h; el líder de Ciutadans, Albert Rivera, a les 11.30 h, i el de Podem, Pablo Iglesias, a les 12.30 h.

Quan acabi la ronda de contactes, dimarts a la tarda, el rei podrà comunicar a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, si Rajoy és novament candidat a la investidura, en cas que tingui expectatives de superar la votació, o del contrari anunciarà que procedeix a dissoldre les Corts i convocar novament eleccions.

És a la presidenta del Congrés a qui correspon fixar el dia i l'hora perquè comenci el debat d'investidura, amb la vista posada en el dilluns 31 d'octubre, quan acaba el termini perquè s'investeixi un president del govern. Si no hi hagués president, el rei hauria de convocar terceres eleccions, que se celebrarien al desembre.

Després que ERC i Bildu s'hagin autodescartat com a forma d'expressar el seu rebuig a la corona, l'horari de les consultes és el següent:

Dilluns, 24 d'octubre

9.30 h. Pedro Quevedo (Nueva Canarias)

10.30 h. Isidro Manuel Martínez Oblanca (Foro de Ciudadanos)

11.30 h. Ana María Oramas (Coalición Canaria)

12.30 h. Javier Esparza (UPN)

13.30 h. María Rosa Martínez (Equo)

15.30 h. Alberto Garzón (IU)

16.30 h. Aitor Esteban (PNB)

17.30 h. Alexandra Fernández (En Marea)

18.30 h. Francesc Homs (PDECat)

Dimarts, 25 d'octubre

9.30 h. Joan Baldoví (Compromís)

10.30 h. Xavier Domènech (En Comú Podem)

11.30 h. Albert Rivera (Ciutadans)

12.30 h. Pablo Iglesias (Podem)

13.30 h. Javier Fernández (PSOE)

15.30 h. Mariano Rajoy (PP)

stats