TRIBUNALS
Política 13/06/2013

La sort de Matas, en mans del Suprem el 2 de juliol

El 2 de juliol l'expresident té una vista amb l'alt tribunal, que ha de confirmar o anul·lar la sentència de l'Audiència de Palma

A. A.
2 min
Jaume Matas ja va ser condemnat per la primera peça del cas Palma Arena.

PalmaTard o d'hora les coses arriben, per bé o per mal. El Tribunal Suprem ha fixat per al proper 2 de juliol a les 10.30 hores la vista pel recurs de cassació plantejat per Jaume Matas en contra de la sentència de l'Audiència de Palma que el condemna a un total de sis anys de presó en el primer cas pel qual s'ha assegut a la banqueta dels acusats.

La sort per Jaume Matas depèn de si el Tribunal Suprem confirma o anul·la la sentència de l'Audiència de Palma que el va considerar autor de delictes de frau a l'administració, falsedat documental, prevaricació, malversació i tràfic d'influències per la peça del cas Palma Arena en la qual es va jutjar si Matas havia afavorit el periodista Antonio Alemany, a qui va pagar per la redacció dels seus discursos i a qui es varen concedir subvencions per a la seva agència de notícies. Alemany també fou condemnat a 3 anys i 9 mesos.

L'expresident del Govern balear (imputat o vinculat en prop d'una vintena de peces del cas Palma Arena) s'hi juga molt dia 2 al Tribunal Suprem. Si s'estima el seu recurs, podrà respirar... almenys fins al pròxim judici. Per contra, si es confirma la condemna que li ha imposat l'Audiència Provincial, la presó esperarà Jaume Matas, perquè les penes que inclou (fins a 6 anys) superen el límit de la remissió condicional de la pena (dos anys), que evitaria que hi ingressàs.

L'Audiència va considerar provat que Matas fou qui va ordenar l'estratègia per contractar Alemany (mitjançant un concurs pantalla de 200.000 euros) i qui va influir perquè obtingués 450.000 per a la seva agència de notícies. El tribunal no assumí en cap moment l'estratègia del "que es faci" de Matas, amb la qual ell es volia desvincular de totes les decisions administratives preses en relació a Alemany i va entendre que, per contra, Matas era l'ideòleg de les actuacions desenvolupades.

Igual que Jaume Matas, l'expresidenta del Parlament Maria Antònia Munar també estarà aquest estiu pendent del Tribunal Suprem, perquè igualment es preveu que en poc temps es vegi el seu recurs contra la sentència que la condemna a 5 anys pel cas Vídeo U.

stats