Política 22/08/2015

La societat civil ja s’ha començat a posicionar

R.g
2 min
Jaume Bonet, un dels líders de Jubilats per Mallorca.

PalmaSi allò que vol el Consell de Mallorca és debat sobre la data en la qual s’ha de celebrar la Diada, sembla que el tindrà. A les xarxes socials ja s’han començat a moure diverses teories i propostes, relectures històriques més o menys argumentades, i fins i tot alguna un punt surrealista.

Tenint en compte que aquest 12 de setembre ja és inamovible com a dia de festejos, encara queda un any per davant perquè les entitats civils i la ciutadania en general puguin opinar.

Uns dels primers que han deixat clar quin és el seu parer han estat Jubilats per Mallorca. “Volem recordar que dia 31 de desembre és la festa de l’Estendard, que commemora l’entrada a la Madina Mayurqa de les tropes catalanes, encapçalades per Jaume I el Conqueridor, el darrer dia de l’any 1229. Volem recordar també que la celebració de la festa es remunta al segle XIII i que es tracta de la festa cívica més antiga d’Europa, cosa que atorga a la data un gran valor. Dia 31 de desembre és una data amb gran pes històric, festa de pervivència secular entre el poble, que mai no ha deixat de celebrar-la, d’una manera o altra, per damunt dels avatars de la història. També destacam la seva significació com a fita històrica cabdal, perquè d’aquesta fita se’n deriven la introducció a Mallorca de la cultura i la llengua catalanes”.

Aquest és un extracte del comunicat que el col·lectiu liderat, entre altres, per Jaume Bonet emeté just després que el Consell obrís la porta a un eventual canvi de data.

Jubilats per Mallorca també va voler recordar que el 12 de setembre “no té la rellevància històrica que té la conquesta de Mallorca per part de les tropes catalanes” i atribuïen l’elecció d’aquest dia a un pacte entre PP i PSOE, “dues formacions polítiques sucursalistes del nacionalisme espanyol”.

stats