LA GOVERNABILITAT A L’ESTAT
Política 08/03/2016

El rei s’inhibeix i torna la pressió a uns partits enrocats

Sánchez i Rivera confirmen la seva fidelitat i deixen sense possibilitats l’acord d’esquerres que vol Iglesias

Dani Sánchez Ugart
3 min
El rei s’inhibeix  i torna la pressió a uns partits enrocats

MadridLa política espanyola s’endinsa en un temps mort. El va decretar ahir el rei Felip VI quan va decidir no engegar una tercera ronda de consultes amb els líders polítics per nomenar un candidat a la investidura, després de l’intent fallit del candidat socialista, Pedro Sánchez, la setmana passada. “Ara és l’hora dels partits”, resumia el president del Congrés, Patxi López, a qui el monarca va traslladar la seva decisió d’inhibir-se, de moment, en el combat pel govern d’Espanya. Aquest temps mort, però, no atura la contrarellotge cap a la convocatòria de noves eleccions, que es produirà d’aquí vuit setmanes si els partits no aconsegueixen teixir nous acords.

El compte enrere està en marxa però, en lloc d’acostar posicions, els quatre partits que tenen alguna cosa a dir per evitar que es tornin a posar les urnes el 26 de juny -PP, PSOE, Podem i Ciutadans- segueixen sense cedir. Un per un, tots els líders d’aquestes formacions van tornar ahir a refermar-se en els seus posicionaments, que, com es va evidenciar la setmana passada amb la investidura fallida, aboquen l’Estat a nous comicis. El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy va obrir foc al matí, amb una entrevista a la Cope en què va descartar facilitar un govern de Sánchez amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, perquè, segons ell, seria entre “una broma” i “un frau” de cara als espanyols. A Ferraz, el candidat socialista seguia intentant seduir el líder de Podem, Pablo Iglesias, a còpia d’acusacions de “trair” el seu electorat per haver votat no com el PP a la investidura. Sánchez veu la nova esquerra com la “taula de salvació” de Rajoy. Iglesias li responia desafiant-lo a deixar de banda Ciutadans i a tornar-se a reunir amb les esquerres per trobar una majoria progressista de govern. Però Sánchez no està disposat a fer-ho.

“Minoria més majoritària”

El pacte de governabilitat entre PSOE i C’s té cada vegada un caràcter més estable i estratègic. “Anirem a les negociacions junts”, refermava ahir el socialista, que va comparèixer minuts després que ho fes Rivera -fins i tot les agendes comencen a convergir- per dir bàsicament el mateix que el seu nou soci: que buscaran ampliar l’acord a altres partits anant del bracet i que estan disposats a introduir canvis que millorin el text si així s’asseguren poder tirar endavant l’executiu.

Sánchez i Rivera han trobat, en l’enfortiment de la seva aliança, la fórmula per mirar de desactivar el discurs de Rajoy, que defensa que ell ha de governar perquè va ser el més votat el 20-D. Com un sol home, el líder dels socialistes i el dels liberals repeteixen cada cop que poden que el seu acord és el que té el suport “de la minoria més majoritària”. “9 milions de vots”, deia Rivera, contra els poc més de 7 milions que van aconseguir els populars. “131 escons, contra els 123 del PP”, detallava minuts després Sánchez.

Aquest és el seu argument principal per intentar descavalcar Rajoy. Però no sembla tenir cap efecte. Ahir l’aspirant a revalidar el càrrec va reiterar que no pensa fer cap pas al costat i va anunciar la seva intenció de reunir-se amb Sánchez per intentar persuadir-lo que el deixi governar. Mentrestant, el líder socialista va descartar votar cap candidat del PP i va reclamar que li toca a ell prendre la iniciativa, que serà ell, en tot cas, qui truqui Rajoy pel mateix motiu. A més, el president en funcions va furgar en la bona sintonia entre Sánchez i Rivera dient que “si volen anar junts a les pròximes eleccions, hi tenen tot el dret”. Era la seva manera de desactivar l’argument que Sánchez té més vots al darrere que ell.

El que sí que està aconseguint el matrimoni entre PSOE i C’s és neguitejar Iglesias, aliat necessari si Rajoy no canvia radicalment d’opinió. El líder de Podem es va esgargallemar ahir per reclamar un “acord a la valenciana” que deixi fora els liberals i va anunciar que el seu equip negociador reprendria els contactes amb el PSOE, Esquerra Unida i Compromís per aconseguir-ho. Però el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, va confirmar al seu homòleg de Podem, Íñigo Errejón, que la fidelitat a C’s no està en qüestió. Cap gir, doncs, que permeti desbloquejar la situació.

Les aliances locals, en qüestió

Mentrestant, ahir El País va publicar que Sánchez es planteja deixar de donar suport als d’Iglesias en els municipis on governen gràcies als seus vots. El líder socialista va desmentir la informació, però Iglesias ja havia lamentat les “amenaces” i havia deixat caure que el PSOE governa a Extremadura i Castella-la Manxa amb els seus vots. Les tibantors entre aliats necessaris van en augment i les urnes s’acosten.

stats