ELS PAPERS DE BÁRCENAS
Política 01/06/2013

El jutge s'endinsa en la comptabilitat del PP a la recerca de possibles irregularitats

Ruz demana més detalls sobre els pagaments i cobraments i el registre de visites a les seus populars

M. Eugènia Quetglas
3 min

MadridLa justícia entra de ple a la seu del PP per escorcollar la comptabilitat popular en profunditat. El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, que investiga la suposada comptabilitat en negre del PP destapada pels papers manuscrits de l'extresorer Luis Bárcenas, va obrir ahir tres línies més d'investigació. Va reclamar al PP el compte de despeses de representació dels últims vuit exercicis i el llibre de visites de la seu central del carrer Génova per contrastar el trànsit dels vuit empresaris imputats en el cas per presumptes donacions irregulars. A l'Agència Tributària, el jutge ha sol·licitat una llista dels pagaments fets pel PP i registrats per Hisenda. A més, va ordenar bloquejar els 12 comptes bancaris que l'extresorer del PP Luis Bárcenas encara manté suposadament a Suïssa.

Ruz en cap moment exposa la tesi de la seva investigació per escrit, però observant les tecles que va tocar ahir, el jutge vol comprovar si a través d'una comptabilitat en negre el PP va pagar sobresous als alts càrrecs del partit a costa de donacions irregulars de destacats empresaris. Els passos del jutge, però, no es quedarien aquí. Tot porta a pensar que vol esbrinar si el que suposadament controlava les operacions, Luis Bárcenas, va desviar part dels diners per engreixar els seus comptes a l'estranger.

Ruz vol que s'acreditin documentalment tots els pagaments, incloses ordres de transferències bancàries, del compte de representació del PP entre el 2004 i el 2012. D'aquesta manera, pretén esbrinar si es van pagar sobresous en efectiu que ha reconegut algun alt dirigent davant el jutge. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la seva declaració de béns publicada pel Congrés admetia haver cobrat el 2010 més de 98.000 euros en concepte de dietes i despeses de representació del partit.

A l'acte judicial de set pàgines, Ruz també reclama al PP a Catalunya els llibres comptables del 2007. També ho va sol·licitar a les delegacions de Galícia, Màlaga, Cantàbria, Sevilla i la Rioja.

Paral·lelament, el jutge va donar ahir un termini de deu dies al cap de seguretat de la seu del carrer madrileny de Génova perquè faciliti la informació detallada del 2001 al 2008 dels registres d'entrada dels vuit constructors imputats que han declarat aquesta setmana a l'Audiència Nacional i que apareixen com a donants en els manuscrits de Luis Bárcenas.

Dels vuit empresaris imputats, només l'expresident de Fomento de Construcciones y Contratas José María Mayor Oreja -germà de l'eurodiputat del PP Jaime Mayor Oreja- va admetre haver fet donacions al PP davant el jutge però mitjançant empreses filials. Ara el jutge també vol la informació sobre els contractes amb l'administració de les vuit empreses sota sospita.

Per si de cas, el govern central, mitjançant una resposta escrita al Congrés, va exposar que aquestes companyies van triplicar la xifra de negoci en l'era Zapatero respecte a l'etapa de govern d'Aznar. Per a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, "això posa de manifest que no s'ha d'anticipar mai res fins que els fets i les dades estan damunt la taula". Per conèixer més detalls d'aquesta línia d'investigació, Pablo Ruz va reclamar a l'Agència Tributària que remeti als jutjats les "imputacions de cobraments i pagaments fets per tercers al PP" del 1990 al 2005 així com les declaracions de l'impost de societats del 2007 i el 2008.

Falsa alarma

El jutge va fer pública ahir una altra interlocutòria en què sol·licita a Suïssa que bloquegi una dotzena de comptes vinculats a Bárcenas i al seu testaferro, Iván Yáñez. Avui Bárcenas haurà d'anar a l'Audiència a demostrar que no fuig de la justícia. Ahir durant unes hores van saltar les alarmes quan les càmeres van comprovar que sortia del seu domicili amb cinc maletes. Hores després tornava a casa.

stats