Política 27/12/2013

Bufetada de Rubalcaba a la proposta del PSC d'un "encaix singular" per a Catalunya

El secretari general del PSOE considera la llei de l'avortament una mesura "d'extrema dreta"

Ara
2 min

BarcelonaEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha desmarcat aquest divendres sense contemplacions de la proposta del portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, de buscar un "encaix singular" per a Catalunya dins Espanya mentre no es modifica la Constitució. "De reformes de la Constitució només hi ha una, i és la Declaració de Granada (del PSOE, a favor d'un model federal). No es pot fracturar. És el conjunt de la reforma el que té sentit", ha dit Rubalcaba, que no tenia constància de la idea del PSC. "Que m'ho expliquin ells. No en sé res", ha afirmat.

Rubalcaba ha urgit el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a abordar la reforma de la Constitució de manera "meditada i consensuada" per intentar resoldre el conflicte amb Catalunya. Convençut que, amb la independència, a Catalunya i a Espanya els "aniria pitjor", ha tornat a insistir en la reforma constitucional malgrat les dificultats per trobar un consens. "Si vam ser capaços fa 30 anys de posar-nos d'acord, no veig motiu per no fer-ho ara", ha reflexionat, després de la roda de premsa de Rajoy de balanç d'aquest any.

Ha definit el 2013 com "l'any de les tres crisis", començant per una crisi econòmica i social que ha portat a una crisi política que "ha derivat en una crisi territorial". Ha receptat a Rajoy "prudència", no emprar un to triomfalista en referir-se a l'economia, perquè "no es pot parlar de recuperació mentre es retiren beques, es fan pagar les medecines als malalts crònics als hospitals o es fa perdre poder adquisitiu als pensionistes en els propers deu anys". Segons Rubalcaba, el model del PP per sortir de la crisi consisteix en "salaris baixos i retallades de drets".

El cap de l'oposició ha denunciat que Rajoy ha reinstaurat "la desigualtat i, aviat, també la falta de llibertat" a Espanya, amb lleis com la de l'educació, la de seguretat i la de l'avortament, que, per cert, a Europa "només ha rebut el suport" de l'ultradretà Le Pen. Al govern "canvien llibertat de les dones per vots de l'extrema dreta". "Ens volen portar 30 anys enrere", ha afegit Rubalcaba, que ha promès "derogar" totes les lleis regressives si el PSOE torna al govern. A més, ha acusat el PP d'intentar "normalitzar" els casos de corrupció que l'afecten, amb l'esperança que si es creen llocs de treball el seu electorat "l'hi perdonarà".

stats