Política 26/09/2016

El resultat dóna ales a Rajoy davant Sánchez per a la investidura

Podem s’enorgulleix de superar el PSOE, i Ciutadans treu importància a la seva debacle

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, surt reforçat de les eleccions d’ahir, sobretot gràcies a la victòria per majoria absoluta d’Alberto Núñez Feijóo.

MadridUn símptoma de l’eufòria ahir al PP és que María Dolores de Cospedal va ser l’encarregada de valorar els resultats de les eleccions basques i gallegues. Feia temps que no sortia en roda de premsa en una nit electoral. Exceptuant la festa del 26 de juny passat, Génova havia viscut amb angoixa totes les anteriors cites electorals, mentre veia com perdia milers i milers de vots. Mariano Rajoy va veure com la seva estratègia de fer coure a foc lent Pedro Sánchez havia començat a fer efecte. El president del govern espanyol en funcions volia apuntar-se a tota costa el mèrit d’Albert Núñez Feijóo a Galícia, l’únic president autonòmic que els queda amb majoria absoluta. Els resultats del 25 de setembre no aporten grans canvis en l’escenari estatal, però sí que inicien el compte enrere de cara al 31 d’octubre, quan venç el termini per formar govern. I tota la pressió està sobre el líder socialista, que ahir va admetre els mals resultats. Comença el compte enrere per a Sánchez.

Rajoy s’apunta el mèrit

“S’ha castigat a les urnes el bloqueig institucional”, diu Cospedal

Cospedal va posar ahir Galícia com a exemple de com hauria de ser l’escenari estatal. “No hi haurà bloqueig ni paralització, tant de bo passés el mateix aquí”, va admetre. Per als populars, el 25-S “s’ha castigat a les urnes el bloqueig institucional”. La secretària general del PP advertia al PSOE que prengui nota del que li podria passar si anés a terceres eleccions. Els populars defensen que els ciutadans buscaran en un futur “governs segurs i que donin tranquil·litat”. Rajoy reuneix demà el comitè de direcció del partit per comunicar-los quins seran els següents passos a seguir. Però ja va advertir dijous passat que no té intenció de començar una nova ronda de contactes fins que el PSOE decideixi. Amb els resultats a Euskadi, on el PNB en té prou amb els socialistes per governar, veu tancada l’altra alternativa que tenia per governar.

Pressió per a Sánchez

Aquesta setmana pot ser la dels ganivets llargs al PSOE

Amb la d’ahir, ja són sis les derrotes electorals consecutives que encadena Sánchez. Dels set comicis que ha viscut des que va arribar a la secretaria general l’estiu del 2014, només ha vist com sortia victoriosa la presidenta andalusa, Susana Díaz. Una victòria que, curiosament, no desitjava. Ahir Sánchez va guardar silenci. Les úniques declaracions públiques van ser les del seu secretari d’organització, César Luena, que en una compareixença de només un minut sense preguntes va admetre que eren “uns resultats negatius” en les dues comunitats.

A Sánchez li esperen sis dies de fortes pressions internes fins al comitè federal previst per dissabte, on els barons ja esmolen els ganivets per acabar amb els plans del secretari general. Alguns líders no van tardar ahir a demanar dimissions per Twitter. El líder del PSOE té previst anunciar avui davant de la comissió permanent del partit -on té clara majoria- que vol provar un govern “alternatiu” amb Podem i C’s per fer fora Rajoy. Però els resultats a Galícia li demostren que aquesta opció és més difícil, i la situació a Euskadi -empatats amb el PP en escons-, encara és més desoladora. La principal incògnita és si hi ha prou energia interna dins del PSOE per rellevar el secretari general després d’un nou fracàs electoral. Està clar que Sánchez farà tot el possible per aferrar-se al lloc. Té l’as a la màniga d’una consulta a les bases i d’un congrés exprés amb votació a l’octubre per blindar el seu lideratge.

Iglesias marca perfil

Reivindica que són la primera força estatal a Euskadi

A diferència de Rajoy i Sánchez, Pablo Iglesias no s’ha bolcat en aquesta campanya electoral. L’ha viscuda immers en una nova crisi interna i els pocs actes que ha fet a Euskadi i Galícia han servit per enviar indirectes al sector afí al seu número dos, Íñigo Errejón, que no descarta avalar Sánchez sense demanar a canvi entrar en un govern de coalició. Iglesias, en canvi, té “molts dubtes” sobre com pactar amb els socialistes, segons va admetre ahir durant la clausura de la universitat d’estiu del partit, que va coincidir amb l’inici del recompte electoral.

Tot i no haver aconseguit igualar EH Bildu, Iglesias ahir es va aferrar al fet que són la primera força d’àmbit estatal a Euksadi i els líders de l’oposició a Galícia. El tercer tuit que va fer per valorar els resultats va ser en homenatge a la coalició amb Esquerra Unida als dos territoris. Errejón, justament, critica tant el discurs com aquesta aliança. Els afins a Iglesias van argumentar que el resultat, lluny de l’esperat, es devia al fet que el líder no era candidat. Es preveuen dies de més turbulències al partit si Sánchez tira endavant els contactes per intentar-ho de nou.

Rivera hi treu importància

C’s creu que els resultats del 25-S no propiciaran el desbloqueig

Si hi ha un gran derrotat de la nit és Albert Rivera. El líder de Ciutadans no ha aconseguit fer-se forat ni al Parlament basc ni al de Galícia. Ahir també va guardar silenci i es va limitar a passar per la seva seu a Madrid a saludar els simpatitzants. El vicesecretari general, José Manuel Villegas, va treure importància als comicis i va assegurar que no propiciaran el desbloqueig a l’Estat. Van deixar clar, igual que el PP, que no pensen fer “cap moviment” per desencallar la situació i van tornar a instar Rajoy i Sánchez a “reflexionar” i asseure’s a parlar per evitar unes terceres eleccions. Sabien que no era fàcil a Euskadi -on defensen acabar amb el concert- i a Galícia -amb un PP hegemònic-, però ahir van veure també com aquests comicis eren un avís per a navegants davant una nova cita a les urnes, on temen una desfeta després d’haver pactat amb PSOE i PP.

stats