Política 19/05/2017

Podem registra la moció de censura contra el "segrest" de les institucions de Rajoy

Pablo Iglesias és el candidat d'una mesura que la gestora considera una "estratègia d'intrusisme" a les primàries "al pur estil Putin"

D.s.u. / M.f.f.
2 min
Pablo Iglesias durant l'assemblea del partit

MadridPodem ha registrat aquest divendres al matí la moció de censura contra Mariano Rajoy. En un document signat per 37 diputats de Podem, dos més dels que calen, i que ja no podran presentar cap més moció en aquest període de sessions fins l'estiu, el partit lila denuncia el "segrest" de les institucions de Rajoy i la "mentida" en què "s'ha instal·lat" l'executiu popular. Pablo Iglesias serà el candidat alternatiu a la presidència. Fins dilluns, els partits poden presentar propostes alternatives.

Entre els signants de la petició hi ha la portaveu de Podem a la cambra baixa, Irene Montero, i el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, així com Íñigo Errejón. Amb la signatura de només la meitat dels diputats, Podem encara tindria l'oportunitat de presentar una altra moció abans de l'estiu. D'acord amb la llei, en pot presentar tantes com vulgui, malgrat que des de la Transició només s'ha utilitzat aquest mecanisme dues vegades. Aquest cop està condemnada al fracàs: tant el PSOE com Ciutadans ja han deixat clar que hi votaran en contra.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, és ara qui té la paella pel mànec per decidir la data del debat, i té intenció que no sigui fins almenys al 5 de juny. Si és així, Iglesias tindrà temps il·limitat per presentar el seu programa, i Rajoy per respondre-hi. Una forma de catapultar-se com a líder de l'oposició en ple procés de primàries.

Crítiques del PSOE

La gestora del PSOE ha condemnat ràpidament el gest de Podem. El seu portaveu, Mario Jiménez, ha assegurat que respon a una "estratègia d'intrusisme" a les primàries al "pur estil Putin", en referència als presumptes moviments del president rus en les eleccions nord-americanes.

L'ex secretari general del PSOE Pedro Sánchez és l'únic candidat que no ha descartat una moció, però rebutja les formes de la de Podem. Per pressionar més els socialistes, Podem ha convocat per a demà a les 18 h una manifestació a la plaça del Sol de Madrid a favor de la moció. És un lloc fetitxe per a la formació, tant pel 15-M com per la gran marxa del canvi de principis del 2015, la mobilització més gran que han aconseguit.

Un 97% de la militància va donar suport a la moció en la consulta a les bases, però la participació va ser baixíssima: del 18%. A més, la pregunta gairebé no donava opcions al 'no' per com estava formulada.

stats