Política 07/08/2013

Els productes agraris multipliquen per quatre el seu preu del camp al mercat

La coliflor s'encareix un 670%, l'enciam un 533%, el conill un 633% i la vedella un 214%, segons l'índex de preus en origen i destí

Europa Press
1 min
Les apostes empresarials no passen per alt el km 0

MadridEl preu dels productes agraris es va multiplicar per gairebé quatre des del preu pagat en origen, al camp, fins a la venda al públic en els establiments comercials durant el de juliol, segons l'índex de preus en origen i destí que publiquen el sindicat agrari COAG i les associacions de consumidors UCE i Ceaccu.

D'aquesta manera, el diferencial entre origen i destí, de 3,92 vegades, es va situar per sota del registrat fa un any, quan els preus dels aliments es van multiplicar per 4,66 vegades del camp a la taula.

Els marges més grans es van registrar en la coliflor (670%), carbassó (620%), enciam (533%), taronja (446%), col (400%) i tomàquets per amanir (392%).

Pel que fa als productes ramaders, la diferències entre preus en origen i destí va ser de 2,84 vegades. En concret, la carn de conill va multiplicar per set el preu de la granja a la llar (633%), mentre que el be ho va fer per més de tres (234%), el mateix que la vedella (214%).

Des del sector primari s'ha sol·licitat en nombroses ocasions més control en el procés de distribució i comercialització dels aliments i, sobretot, més transparència que permeti al consumidor saber on va aquesta diferència i que permeti al productor saber qui es beneficia en el camí des de l'hort o la granja fins a la taula.

stats