Política 30/09/2014

Deu claus dels pressupostos generals de l'Estat per al 2015

Les principals línies presentades per Montoro el divendres després del consell de ministres

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, presenta aquest dimarts al Congrés els pressupostos generals de l'Estat per al 2015. Si els d'aquest any havien de ser els de la "recuperació", el govern de Mariano Rajoy vol que els del vinent siguin els de la "consolidació de la recuperació i l'ocupació". Per això treballa amb unes xifres molt optimistes tot i les advertències del Banc Central Europeu i el Banc d'Espanya, que veuen l'ombra d'una nova recessió a l'eurozona. Però la Moncloa estima que l'any vinent es creixerà un 2% i que serà suficient per tirar endavant la quadratura del cercle: segir rebaixant el dèficit tot i la reducció d'impostos inclosa amb la reforma fiscal.

Repassem a continuació les 10 claus del primer esbós dels pressupostos fet divendres en la seva presentació després del consell de ministres. Aquest matí de dimarts, Montoro esgrimirà les xifres més destacades després de l'entrega del llapis d'informació amb tots els quadres econòmics al president del Congrés, Jesús Posada.

1. OCUPACIÓ: 348.000 nous llocs de treball per al 2015

Rajoy calcula que l'ocupació recuperarà en només un any –fins a finals de legislatura– tot el que s'ha perdut des que van arribar a la Moncloa, el desembre del 2011. És a dir, que es crearan 348.200 llocs de treball el 2015 després que se n'hagin destruït 395.000.

2. CREIXEMENT: revisió de les perspectives a l'alça tot i les alertes internacionals

L'executiu popular ha elevat una dècima el creixement previst per a aquest 2014, que passa de l'1,2 a l'1,3% –fins ara estudiaven un 1,5%– i dues per al 2015: de l'1,8% previst al maig al 2%.

3. BASES DE L'ECONOMIA: recuperació de la construcció

Segons els nous pressupostos, la construcció tornarà a contribuir al PIB. Aquest any es preveia una reducció del 3,3% i per al vinent gairebé es doble, fins a un 3,1%.

4. BASES DE L'ECONOMIA: el consum intern, gairebé estancat

Està previst que el consum es mantingui: aquest any es calcula que és d'un 2%, i el vinent que sigui un 2,1%.

5. DÈFICIT: més marge gràcies a canvis estadístics

La inclusió de drogues i prostitució al PIB, a més d'un canvi estadístic, fa que el govern espanyol pugui afirmar que el 2013 es va tancar amb un dèficit del 6,33%, complint amb el límit imposat per Brussel·les, el 6,5%.

6. DEUTE: gairebé 100 milions d'interessos al dia

El deute públic continuarà sent la principal partida de despesa de l'Estat en els pressupostos, amb 35.490 milions d'euros. Baixa un 3% gràcies a les millores de finançament d'Espanya però es pagaran quasi 100 milions d'euros d'interessos cada dia.

7. INVERSIÓ: augmenta un 6%

Per primer cop des de la crisi augmentarà la inversió, fins a un 6%. Caldrà veure si Rajoy satisfà alguna de les demandes de Mas en la seva visita a la Moncloa a l'estiu.

8. PENSIONS: "Almenys" un 0,25% més

Per llei està previst que les pensions augmentin cada any un 0,25%. El govern espanyol treballa amb un escenari d'IPC nul i sembla que no té intenció d'apujar-les més.

9. FUNCIONARIS: sou congelat però retorn de part de la paga extra

Els funcionaris i treballadors públics de l'Estat continuaran amb el sou congelat, però Montoro satisfà una de les seves promeses, en part. Tornarà una quarta part de la paga de Nadal retirada el 2012 als funcionaris a principis del 2015.

10. PLANTILLES: creix la taxa de reposició del 10% al 50% per a serveis essencials

Fins ara, si un funcionari es jubilava o es donava de baixa, ningú el substituïa. Amb una excepció, en seguretat, educació i serveis sanitaris, només es cobria un lloc de cada deu. Ara aquesta taxa es multiplica per cinc i es cobriran la meitat de les vacants en tota l'administració pública, segons els pressupostos generals de l'Estat del 2015.

stats