Política 21/10/2016

El president de la gestora del PSOE demana al PSC que "revisi" la seva posició sobre l'abstenció i acati la decisió del comitè federal

Javier Fernández diu que els socialistes poden facilitar la investidura de Rajoy però no l'estabilitat del govern del PP

Ara
3 min
El president de la comissió gestora del PSOE, Javier Fernández. EFE

BarcelonaEl president de la gestora del PSOE i president d'Astúries, Javier Fernández, ha llançat una advertència al president del govern espanyol en funcions i candidat del PP a la reelecció. "El PSOE pot aportar la investidura, però Rajoy s'ha de buscar l'estabilitat en altres partits polítics", ha dit des de RNE, on també ha afirmat que no veu els socialistes aprovant uns pressupostos del PP.

Al llarg de l'entrevista, Fernández s'ha esforçat per no donar del tot per fet que el PSOE s'abstindrà en la investidura de Rajoy, encara que els missatges dels últims dies indiquen que amb tota probabilitat el comitè federal de diumenge decidirà canviar la posició oficial mantinguda fins ara per anunciar que el PSOE facilitarà la investidura. Fernández ha deixat clar que es decidirà "quina és la posició de la formació entre la investidura o anar a eleccions", però ja ha avisat que, en cas que s'opti per l'abstenció, no es debatrà com es plasma. Sobre la taula hi ha la possibilitat que s'abstinguin tots els diputats, o bé 11, els que necessita Rajoy per ser investit.

Aquesta abstenció per la mínima és el que reclamaran els contraris a la investidura, com el PSC. Fernández s'ha mostrat confiat que els socialistes catalans "revisin" la seva postura perquè no hi vol "conflicte", i ha avisat que el millor per al grup parlamentari és "mostrar coherència" amb la decisió dels òrgans del partit i anar tots a l'una. "El més normal és respectar els resultats democràtics dels òrgans en què participen", ha dit, i ha afirmat que espera que així sigui: "Crec que ho faran, espero que sigui així".

Ara bé, no ha volgut dir què farà en cas que hi hagi diputats que incompleixin la disciplina de vot. S'ha limitat a descartar de moment "alguna acció de tipus coercitiu" i ha preferit centrar-se en mesures "persuasives" per convence'ls.

El president de la gestora socialista ha reconegut alguns errors d'estratègia des de les eleccions i ha admès que el PSOE hauria d'haver "debatut sobre les alternatives reals" i haver previst abans que es podia trobar en un escenari d'investidura de Rajoy o eleccions. "No vam tenir prou coratge per enfrontar-ho amb realisme", ha assegurat.

Sigui com sigui, el comitè federal de diumenge es preveu intens (en l'últim va dimitir Pedro Sánchez com a secretari general). Els últims dies diversos dirigents socialistes han pres posició, com per exemple l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, que en una entrevista a l'ARA va assegurar que prefereix anar a eleccions que no abstenir-se. Qui tampoc està a favor d'abstenir-se és la presidenta de Balears, la socialista Francina Armengol, per "coherència política, ideològica i personal".

Armengol retreu que el PSOE no consulti als militants un "viratge històric"

Així, en una entrevista a la SER ha lamentat que la gestora del PSOE impedeix als militants decidir la posició del partit davant la investidura de Mariano Rajoy, tot i ser un "viratge històric" en el partit. "Cosir no és imposar, és parlar", ha ressaltat Armengol, en què ha insistit que "regalar-li el govern a Rajoy i l'oposició a Podem" no és bo.

"La història democràtica del PSOE va en la línia de defensar una ideologia d'esquerres, i l'esquerra que representa el PSOE és l'alternativa a un govern del PP, no ser la crossa del PP", ha dit.

De la mateixa opinió és l'exsecretari d'organització del PSOE César Luena, que ha advertit que tot i que s'utilitzin "eufemismes", l'abstenció significa "suport indirecte a Rajoy". "La meva postura serà sempre la mateixa a la primera, a la segona o en totes les investidures que hi hagi: mantindré un no a Mariano Rajoy", ha dit.

L'expresident de Castella-la Manxa admet que no s'ha fet prou pedagogia

En canvi, l'expresident socialista de Castella-la Manxa José María Barreda és partidari d'abstenir-se, tot i que ha reconegut que "no s'ha fet prou pedagogia" sobre què significa facilitar el govern al PP. Al seu parer, no vol dir "entregar el govern a Rajoy", sinó evitar que tingui una majoria quasi absoluta, ha dit a la SER.

Ara bé, el diputat ha retret a la presidenta andalusa, Susana Díaz; al president valencià, Ximo Puig, i al de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, que no hagin defensat públicament l'abstenció quan es dóna per fet que hi donaran suport. "És millor parlar i explicar-se, i el més lleial és dir el que es pensa", ha afirmat.

stats