ASPIRANTS A L'ESCÓ
Política 24/06/2013

A les portes del Parlament

Crisi del bipartidisme, erosió del PSOE i espanyolisme del PP donen ales a UPyD, EU i El Pi

Quim Torres
3 min

L'anunciada crisi del bipartidisme, el vaticinat enfonsament del PSOE i les polítiques 'espanyolistes' del PP són elements que ajuden a explicar el creixement a les enquestes de tres formacions fins ara minoritàries. Unión Progreso y Democracia (UPyD), Esquerra Unida (EU) i Proposta per les Illes (El Pi) no aconseguiren escó el 2011, però des de llavors el vent els bufa a favor i ells ja es veuen a l'hemicicle. Abans, hauran de superar la barrera del 5% dels vots, que s'exigeix per poder obtenir representació.

Al marge del desgast del bipartidisme, que beneficia aquestes tres formacions de la mateixa manera, cada una s'està aprofitant de contextos diferents per intentar fer el bot. EU, per exemple, es beneficia del desgast del PSOE per l'esquerra i del potencial de moviments com el del 15-M; UPyD, en canvi, aprofita l'erosió dels dos partits majoritaris en funció de cada comunitat i a Balears, segons els experts, el creixement es produiria sobretot a costa del PSOE i d'abstencionistes; i El Pi, finalment, creixeria sumant votants de Convergència i de la Lliga i amb suports entre els regionalistes desemparats pel PP.

UPyD

Espera ser l'alternativa als dos grans partits tradicionals

La formació que lidera Rosa Díez va obtenir un 2% dels vots a les anteriors autonòmiques (8.700), però a les generals del mateix any ja va sumar un 4,2%dels sufragis (18.500) i experimentà un creixement a Palma i a l'àrea metropolitana, en bona part a costa del PSOE. Algunes enquestes li donen ara dos diputats. "Tots els dies algú se m'acosta i em diu que ens votarà perquè som l'únic partit que es pot votar", diu el portaveu d'UPyD a Balears i cap de llista en els dos darrers comicis, Juan Luis Calbarro, qui considera que el bipartidisme està esgotat i entén que la ciutadania els veu com una "alternativa sòlida i fresca" que propugna reformes, però que alhora és institucional, no antisistema. Calbarro considera que poden consolidar vots d'un electorat moderat, però reformista. Evita valorar si aquest és exvotant del PSOE o del PP, però allò cert és que, a les Illes, mentre el PP tapa una possible fuita de votants amb un discurs lingüístic similar al seu, la posició del PSIB en defensa del català els va bé.

Esquerra Unida

Preveu un creixement a costa d'exvotants del PSOE

Esquerra Unida sumà un dels seus pitjors resultats en les passades autonòmiques, un 2,3% dels vots (9.600), però mesos després ja va obtenir un 4,9% dels sufragis (21.600) a les generals del mateix any. Ara, enquestes internes els situen amb un 10,5% dels vots i quatre diputats. S'aprofiten del potencial del 15-M i, sobretot, d'una dinàmica estatal de desgast del PSOE que, segons el coordinador d'EU a les Illes, Manel Carmona, és un partit que la ciutadania identifica amb les retallades perquè fou el primer a aplicar-les. "El PP i el PSOE coincideixen en un projecte europeu que és el que imposa les polítiques austericides", afirma. Segons Carmona, en un any i mig han doblat l'afiliació a les Illes. Admet que part dels nous militants prové del PSOE.

El Pi

Confia en l'estructura municipal per fer el bot al Parlament

El Pi no es presentà a les anteriors autonòmiques, però sí que ho feren els dos partits que s'han dissolt per crear-lo: la Lliga i Convergència . El primer va obtenir el 2,9% dels vots (12.300) i el segon, el 2,8% (11.900). La suma els hauria donat representació al Parlament. Amb vista a les properes autonòmiques, "l'espai s'obre" per l'erosió dels dos partits grans, apunta el president d'El Pi, Jaume Font, i "estic convençut que entrarem al Parlament", diu. Font considera que partits com UPyD i EU poden tenir un "impuls exterior", referint-se a un context estatal favorable, però avisa que qui tindrà continuïtat i força per poder donar resposta als problemes dels ciutadans serà aquella formació que hagi consolidat estructura. Aquest és ara l'objectiu d'El Pi. "Avui tenim representació en 40 dels 67 ajuntaments de les Illes i en 10 dels 27 restants tenim estructura", indica Font. No diu que, a diferència d'UPyD i EU, la principal dificultat d'El Pi és el vot de Palma i l'àrea metropolitana, on hi ha la majoria del cens.

stats