Política 29/10/2014

El dia que l’Eugenia va conèixer la claca del braç alçat

L'amfitriona sevillana de Junqueras a 'Salvados' presencia des de la tribuna del Parlament els crits de "Viva España!" d'un grup d'esvalotadors que havien aconseguit acreditació a través del PP

Toni Vall
3 min
Eugenia, l'amfitriona sevillana d'Oriol Junqueras, a la tribuna del Parlament, en la visita que ella fa ara a Catalunya / PERE VIRGILI

Barcelona"Quina cagada! Mira que hi ha gent del PP als qui agradaria venir convidats al Parlament". Sento que ho diu un diputat del PP que parla amb un company de files. Definitivament, avui és un dia d'aquells en què un hauria de pagar per agrair que li encarreguin escriure una crònica del que s'esdevé durant i després de la sessió del control al Govern. El diputat es refereix als fets de fa una estona, quan unes persones han estat expulsades de l'hemicicle per haver aplaudit ostentosament les intervencions dels diputats del PP i Ciutadans. No s'han conformat amb això: mentre marxaven han cridat "Viva España!", i un d'ells ha aixecat el braç per fer una claríssima salutació falangista.

Mentre dura el ple, des de la tribuna de premsa veig els diputats de Ciutadans preocupats. Es pregunten qui ha fet possible l'aparició d'aquests individus, que portaven, ben visible i penjada del coll, una acreditació de convidats. Aviat quedarà clar que la responsabilitat és del PP. Els tristos protagonistes del matí són membres del Movimiento 12 de Octubre i de seguida passen a formar part de l'ordre del dia en les preguntes a Artur Mas. David Fernàndez menciona els clàssics: "Benvinguts al món de Roberto Alcázar i Pedrín, només falta la cabra de la legió". I s'enganxa amb Albert Rivera per haver mencionat Arnaldo Otegi, que no acabo d'entendre gaire bé què hi pinta aquí. Oriol Junqueras rememora que tal dia com avui –29 d'octubre– del 1936 es va fundar Falange Española i demana explicacions pels fets narrats més amunt. Em giro i veig que Eugenia Parejo somriu. Sí, l'amfitriona sevillana de Junqueras a 'Salvados' també és a la tribuna de convidats, que, com poden veure, avui acull una nòmina de visitants d'allò més eclèctica. L'Eugenia ha triat un dia mogudet per veure el Parlament.

"A Oriol no le entiendo mucho y no comparto sus opiniones, pero me gusta mucho cómo habla. Y el president también habla muy bien", m'explica en acabar la sessió. Pobra, deu tenir el cap com un timbal. No em comenta res sobre el flirteig descaradíssim, quasi pornogràfic, entre Mas i Miquel Iceta en relació amb l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat. Sí que es deu haver assabentat –parlava en castellà– de les aportacions del diputat Carrizosa de Ciutadans, que posa en escena "els esclaus de l'antiga Roma" per referir-se als funcionaris que col·laboraran amb el 9-N. "D'on surten els voluntaris?", pregunta en veu alta. I una bona colla de diputats aixequen la mà. Apareixen conceptes com 'coacció' i 'llistes negres'. El PP pregunta a Boi Ruiz pel brot de legionel·losi que ha matat deu persones i a la repregunta canvia de tema i expressa una gran preocupació pel consum de marihuana a Catalunya. CiU felicita Felip Puig per la posada en marxa del portal Mon.cat i em pregunto si això entra dins la categoria de pregunta parlamentària. Joan Herrera es mostra ofès perquè el PP vol recórrer el nou 9-N. Però jo em pensava que Iniciativa no estava d'acord amb la nova consulta. Com quedem? El PSC pregunta al Govern sobre centrals nuclears i centres d'atenció primària. Cap menció sobre plebiscitàries dels anys 30.

I així anar fent, anar tirant, que diuen. Veig que l'Eugenia rep la salutació de la consellera Rigau. "Sóc molt amiga del conseller andalús d'Educació", li revela. I l'amiga de l'Oriol se la mira amb el seu somriure inalterable. Fa cara de voler sortir corrents cap al seu pati andalús, tranquil i serè. Amb una copeta de fino, si pot ser.

stats