Política 05/06/2013

El jutge ordena presó incondicional per a l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa

Blesa ha tornat a declarar aquest dimecres per la compra del City Nacional Bank of Florida per part de l'entitat madrilenya

Agències
2 min

MadridEl jutge Elpidio José Silva ha ordenat presó incondicional per a Miguel Blesa, expresident de Caja Madrid, investigat per la compra del City Nacional Bank of Florida, segons han informat fonts de l'acusació. Segons l'acusació, Caja Madrid va comprar el banc nord-americà, el 2010, de forma trossejada per evitar els controls per part de la Comunitat de Madrid.

Blesa ha sigut citat a declarar aquest dimecres al migdia d'urgència, juntament amb l'exdirector financer de la caixa Ildefonso Sánchez Barcoj. Després de declarar durant gairebé tres hores, el jutge ha acordat l'ingrés a presó de Blesa. La fiscalia s'ha oposat a la decisió del jutge.

Elpidio José Silva ha decretat presó a petició de l'acusació particular exercida pel col·lectiu Manos Limpias. No obstant, no ha pres cap mesura cautelar contra Sánchez Barcoj.

L'expresident de Caja Madrid ja va ingressar a presó el 16 de maig passat, també per les suposades irregularitats en la compra del banc nord-americà, però va sortir-ne l'endemà després de pagar la fiança de 2,5 milions d'euros imposada per Silva. El jutge també investiga la concessió de 26,6 milions en crèdits al grup Marsans, quan era propietat de Gerardo Díaz Ferrán, expresident de la CEOE.

Compra trossejada

Segons les diferents fonts, durant la seva argumentació, el jutge Silva hauria assenyalat que la irregularitat de l'operació seria que aquesta es "va trossejar" -es va comprar primer el 87% del banc i més tard el 13% restant- amb la finalitat d'eludir el control de la Comunitat de Madrid. D'aquesta manera s'hauria evitat superar el límit de compromís del cinc per cent dels recursos propis de l'entitat.

Els interrogatoris han versat sobre el contingut d'uns mails aportats per la Guàrdia Civil que es van intercanviar ambdós imputats amb anterioritat a l'operació, que va costar a l'entitat més de 1.000 milions d'euros.

Segons l'advocat de l'acusació, Luis Pineda, en els citats mails Blesa hauria advertit a Bartoj d'una notícia publicada en el diari 'El Economista' en la qual s'advertia d'un fracàs de l'operació a causa de la fluctuació del dòlar.

L'exdirector financer li hauria contestat que això no era motiu de preocupació, atès que contaven amb una assegurança de canvi que els permetia afrontar amb folgança aquesta operació, una altra relacionada amb la compra de la immobiliària mexicana Su Casita i "cent milions d'euros més".

A més, segons les mateixes fonts, Caja Madrid hauria provisionat 400 milions d'euros més per assegurar aquesta operació, al que caldria afegir fer-se càrrec de 100 milions més en "crèdits fallits" del banc nord-americà. Segons fonts de la defensa, l'operació es va realitzar sense cap desquadri de fons i per portar-la a terme no es precisava permís de la Comunitat de Madrid.

Decisió "inacceptable"

Per a la defensa de Blesa, la decisió adoptada pel jutge Elpidio José Silva és "inacceptable" ja que es troba recusat, si bé aquest incident no ha estat tramitat. De fet, el propi magistrat es troba apartat d'una altra de les peces de la causa, la que investiga la concessió d'un crèdit de 26,6 milions a Gerardo Díaz-Ferrán.

stats